Saturday, 2 June 2012

Fakulti Perubatan UiTM

Assalamualaikum.

Buat pertamanya,aku hampir2 tergigit lidah tadi dek kerana sedikit tersentap dgn tajuk entry yg sungguh berinformasi bagai (except:Tazkirah on Thursday).Blog aku tak pernah menjadi sumber rujukan sebelum ni melainkan kisah2 meroyan yg terselit adegan sentap menyentap dan terkadang syok sendiri.Maka,haruslah kali ni aku sedikit gembira atas kenaikan pangkat dan malah sesekali aku terasa itu adalah takhta.Wahaha..! *forever alone*

Lama jugak aku tak update belog.Kisah ape aku?.Okeyh,entry ni actually ak dah lama nak taruk.Tapi sebb aku ingat budak matrik/asasi dah tutup dyorg punya UPU fasa2,xde keje la aku nk cerita sgt.Tapi last week,ade junior tny aku pasl medik uitm pulak.Aik?Rupa-rupanya baru bukak selasa lepas la...Kasihan junior2 yg comel,keresahan barangkali memilih course2 yg best n sesuai dgn pointer masing2.Kembang nasalis muscle.

*Awas kpd Taufiq n Arif,aku suspek korg akan cop aku lepas ni yg bajet 'menumpang' eksaited Pre-med bagai..*
*budak premed masuk esok..^^ *
*sori adik comel,even esok tarikh tutup UPU,aku nk cerita jugak..las week aku de exam*

Dua perenggan awal yang sah2 hanya meroyan dan tidak ilmiah langsung.Abaikan.Ok,pasal medik uitm.Aku dgn sekalian takzimnya mmg sedang mempromosikan medik uitm ni.Even aku nih batch ke9,tak ramai yg tau psl kewujudan fakulti perubatan uitm.Kesian betul kat aku yang tak feymes.T.T..Tak kesah la sgt sbb aku pun xtau jugak sebelum masuk sini.Actually,masa kat matrik dulu ada akak faci yg promot2 sket kat aku.Tak semena-mena ku jatuh cinta dgn medik uitm.Cinta pandang pertama bukanlah falsafah aku pegang....Tapi...Situlah bibit2 awal pengenalan romantis kami...aiwaahh!

Mula2 selalu orang cerita pasl sejarah history background kejadah semua tu kan,tapi aku nak skip sbb mlm ni aku nk layan one piece.Haruslah aku cepatkan sikit.Nah amik link medik uitm ni.Sekali official web site aku bagi.

*syarat kemasukan tu standard medik la.3.9++ dialu alukan apply.Klo dr asasi aku xtau sgt.Tanya Taufiq atau Arif..huhu*

Sistem akademik kat sini adalah Intergrated System n Hybrid Problem Based Learning Stratergy.Basically,belajar tak ikut subjek secara direct,tapi gabungan subjek2 dalam satu module.Module tu based on systems dlm badan manusia la.Macam isnin depan aku start module urinary system,so aku akan belajar anatomi pasal kidney,prostate,testis etc,physiology nak urinate,disease2 yg attack bahagian 'tu' dan mcm2 lagi.Tak paham jugak,tak yah paham lagi.Dah masuk baru paham mcm aku rasa dulu.Lagi satu,Tahun 1 n 2 adalah pre-clinical (belajar semua teori n pratical di lab).Tahun 3,4 n 5 baru clinical.Yang ni baru jumpa patient betul2 kat hospital.Belajar pun more related to clinical cases la.Macam biokem yg berbelit tu,dah kurang kot...entah.Harap harap xde terus!

Buku pulak mmg banyak kena beli.Aku beli hari tu seribu lebih jugak.Tapi mmg kena pilih betul2.Kalau tak sebati ngan jiwa masing2,mmg rugi je beli.Aku ade je stok stok buku yg jadi hiasan sampai sekarang.Bau kedai lagi...


Nampak pharmacology kaler purple tu?Itu antra stok hiasan sampai sekarang.Wahaha...!

Ni senarai subjek korang kena ambik ye adik2..
  • Anatomy,Embryology and Histology
  • Physiology
  • Biochemistry and Molecular Medicine
  • Pathology
  • Microbiology
  • Parasitology
  • Pharmacology
  • Population Health and Preventive Medicine
  • Plus subjek Universiti:TITAS,BEL,Ko-ku etc..
I)Lecture-Satu lecture satu jam.Kalau lecturer rajin,akan ada lecture tambahan.Atas kapasiti student medik,agak susah n serba salah nak menolak even dah tepu otak.

 Sumber air-cond di lecture hall D.Keruilai~~

Dr Adrean sedang bagi talk.Dia sekrang dirampas oleh fakulti pergigian.sedih...T.T

Suasana di dalam lecture Hall D.Jeling2 manja.Arif n Taufiq~ :D

II)Laboratory-Multidisciplinary lab,Communication Skill Lab,Anatomy Dissection Lab,Computer Lab,Clinical Skill Lab...bape banyak lab daa..

 Di Lab Anatomy sewaktu Muskuloskelatal Module.

Kelihatan seorang pelajar sungguh syahdu melakukan praktikal di MDL

Prof sedang meniliti sesuatu di dalam makmal...hmm..segaknya!

III)PBL-dapat case,pastu bincang ngan membe pasl case tu.Kena relate the whole subject dalam module kite tgh belajar.Aku tak suka nih...=,='

Ni contoh trigger dalam PBL.Aku pun tak ingat ni dalam module ape...Rajin abg ni hightlight.

IV)Small Group Session-ni macam masuk kelas toturial,bincang dgn lecturer.Takde ambik markah pun.Lecturer pun tak check korang buat atau tak.Semua bergantung pada kesedran diri sendiri.

V)Early Clinical Exposure-ni korang belajar cara2 nak treat patient masa clinical or bila dah jadi doctor nanti.Hafal je text dy bagi tu.huhu... "It's must be difficult to u then..." <----ayat cliche masa kelas ECE

Sesi lakonan macam ni lah lebih kurang di waktu kelas ECE.

VI)Exam-setiap module ada Progress Test bila dah habis module tu.Result dy akan jd carry mark untuk final exam setiap semester.Pastu ada jugak exam2 besar mcm PRO exam.PRO exam 1 (preclinical) masa tahun2.Korang kena revise balik berta-tan note dari year 1 lagi.Seriusly,untuk sem lepas saja,note aku setinggi 12cm.Boleh bayang 4sem punya note tinggi mana? Eeiwah !

*kalau excellent result,kitorang panggil distinction..huhu.*

Nota-nota untuk semester satu punya exam.Aku dpat B je.Sadis. 

Meja bersepah di waktu study week yg ada masa 2minggu.Pecah otak.

Memandangkan aku semakin lama semakin bosan menaip,aku nak buat dlm bentuk point.Cepat sikit habis.Padan muka.

*Loser nya,perenggan2 awal diperuntuk untuk meroyan lebih*

Apa yang best ?

1)Teori medik-takde-life tak diguna pakai kat sini.Ada je masa nak lepak2,enjoy2 bla bla bla...tapi tak boleh lebih2 sgt la.Malam2 kena study jugak.Lecture mmg packed.Kelas selalu 6-8 jam sehari.So,petang je la nak DOTA ke,futsal ke,blogging ke...Malam bukak buku mcm biasa.Unless nak try dpt D dlm progress test,boleh la enjoy sampai subuh.

*kalau budak perempuan ak xtau sgt.Ada jugak dgr dyorg study kat fakulti sampai 4pagi...pergh!

 Student medic enjoy sesudah habis PT.Aku menang game ni weyh!

Student medik yg terlebih enjoy dibelakang tabir...berjaya dibongkar!

2)Lecturer best.Best satu hal,berpengalamn satu hal lagi.Banyak prof dr fakulti medik ukm,usm etc dah masuk sini.Dyorang style mengajar mmg senang nak paham.Paham waktu lecture la.Kalau tak study balik,ada potensi lupa time exam.Pernah sekali Arif (stalker mokhsya) stalk pasal award n research lecturer aku ni.Mmg impressive sungguh!Nak tau lebih,boleh jadi stalker tegar website medik uitm leps ni.Lecturer dr oversea pun banyak.Germany,Russia,Pakistan,India,Iraq,Jordan.Myanmar, bla3...ramai lah.Yang foreigner ni pulak sporting.Seriusly!

Feveret aku:
a)Prof Hamid
b)Prof Marina Kapitonova
c)Prof Nafeeza
d)Prof Baha Latef
e)Prof Harbinder
f)semua lah senang.jenuh nak tulis.

Our beloved Prof Abd Hamid...=)

3)Kampus baru.Fakulti perubatan uitm ada 4 kampus.Selayang,Sungai buloh,Teluk Intan dan Shah Alam.Buat masa sekarang,tahun satu dan dua di kampus Shah Alam,menumpang di Kompleks kejuruteraan sebab kampus sungai buloh masih dalam pembikinan.Bila dah tumpang tu,paham2 je la kan.huhu.Di kampus selayang untuk senior tahun 4 dan 5.Kampus Sungai buloh utk tahun 3 dan kampus Teluk Intan utk posting luar bandar masa klinikal.Pengecualian di shah alam,fakulti medik dy mmg superb!Nanti aku letak photo kat bawah.Nak lg best masuk link GeBU n GeBU (promosi sket...).Fakulti di kampus Shah Alam bakal ditutup,so tak payah aku nak cerita lebih2 kan?.Korang yg bakal masuk sesi 2012/2013 a.k.a bakal2 junior aku yg comel,nanti terus ke Sungai Buloh.Tak merasa la keperitan lecture hall D yg mcm takde air-cond tu...aiyo!
Kampus Shah Alam.Sign board ni dah cabut kot.Aku tak jumpa pun...=,='

 Bangunan S n T,Komples kejuruteraan yg kitorang tumpang...

 Kampus Sungai Buloh .Nanti adik2 masuk sini ye...

Kampus Selayang untuk senior tahun2 akhir

Kampus Teluk Intan,untuk posting Rural Health...

4)Program Khas.Yang ni seriusly aku tak tau sgt (tau gitu2 je).Tapi kebetulan hari tu Arif presentation ko-ku buat tajuk ni,ak secara kebetulan pun tau jugak.Wahaha..!

I)Advanced Medical Science-Korang masa PRO exam 1 nti klo dpt distinction,nti fakulti offer stop belajar setahun n buat research.Kalau jenis2 otak yg tak dibendung geniusnya,ada chance buat research di Harvard Medical School...wahh!Ni link senior ak yg dpt harvard,wan mohammad hafiz. ^^

Harvard Medical School....teringin?? hehe

II)Eminence Person Lecture Series-Yang xde ape sgt pun.Nanti dari masa ke semasa akan ada orang top2 kat malaysia ni buat talk kat korang.Mcm Prof Diraja Ungku Aziz,Prof C.P Ramachandran,Datuk Jins Samsuddin n bla3...

Ni antara EPLS yg aku hadir.Not bad lah...

III)International Academic Advisory Board-Fakulti perubatan UiTM ni ada badan pemantau antarabangsa dr universiti terbaik di dunia bg menjamin kurikulum yg mantap dlm mencapai misi visi melahirkan doktor bertaraf dunia.Bla,..bla...bla...korang reka ayat cliche sendiri lah.Btw,badan ni dianggota Prof2 dr Harvard,Melbourne,John Hopskin n banyak lagi.Kagum?

Sebelah kanan tu Senior Prof Gordon Williams dr University of Harvard sewaktu meeting di UiTM...^^

*kesemua ni hanya terdapat di Fakulti Perubatan UiTM sahaja.That why we are so unique and special...=)

Woot woot.Masa dah suntuk.Last last minit pulak aku ada perjumpaan dgn adik n abang sket lagi.Setakat ni lah dulu.Nanti dari masa ke semasa akan diupdate ikut suka hati aku bila ada mood n permintaan berbayar.Maaf dipinta atas segala kekurangan yg ada.Kalau ada sebarang kemushkilan dan pertanyaan,jangan malu jangan segan,sila la komen di bawah ye adik2 comel.Tak comel pun komen jugak lah.

"It's okey,it's alright.Go medic...Fight,fight,fight!! "

Kamil:
1)GIT punye PT biasa2 je..aku tak mengharap sgt.InsyAllah apa saja keputusan,itu terbaik buat aku..=)
2)Tak sabar la budak premed nak masuk.Eceh,budak matrik macam aku pun nk sibuk kan? =,='

 Jejaka medik harapan negara...^^

Gamba batch aku.MBBS UiTM ninth batch~~




otak aku berfikir secara kritikal..

148 comments:

Arif Sahimin said...

abg kamil excited budak premed nak datang!! hahaha

promote fac ye, nanti hot famous amos la entry ni..haha =p

Q-Bear™ said...

UiTM Promoter...

kamilkamaruddin said...

spe la nak singgah blog picisan ni.harapkan gebu2 je la...huhu

RaDiN said...

"unless nak dapat D untuk progress test pergilah main sampai subuh. "
tajam di situ. Haha.

Nice entry, inilah senior contoh, ye adik2. :)

kamilkamaruddin said...

haha..sarcastic sikit.sentap utk aku jugak yg pemalas ni...hehe

radin,adik2 comel la...=D

Q-Bear™ said...

Amar, Shiful n len2 men smpai subuh lulus je PT depa. haha

kamilkamaruddin said...

Oh,depa adalah insan2 terpilih oleh Allah dikurnikan otak genius.huhu.mne tau dyorg ni suka berjihad fisabilillah,tu yg Allah tolg time exam tu..=D

nur diyana said...

salam....nak tanye...klu course medic....second sem nk kene mohon kolej balik ke?? ataupun untuk course medic...kolej disediakan sampai habis 10 sem?

Anonymous said...

wahh..ni buat sy rs excited ni....thanks..x sabar ..

wafi said...

Uish aku final year medic..ari2 cm nak muntahmstadi nak pro2 ..dugaan yg amat dasyat ..

wafi said...

Diyana sampai seploh sem dpt kolej..xyah pening...duk je baik2.blaja rjin2..tp thn la ngn peningkatan duit kolej yg sesuke ati diorg je nak naekkan.ingt budak medic nie kaye sgt ke ape

wafi said...

N pas bce entry nie...pesan wat adik blogger nie...mantapkan la pharmaco tu betol2..histo parasit ngn biochem ala kadar pon xpe..patho ngn physio sgt penting tuk post medicine...n anatomy tumpukan kat abdomen dan juga msk master btol2 jgn jd cm aku ternganga bila tyme bedsite teach..kne tungkus lumus skrg hahaha..ish2..doakan la abg berjaya pro nnt

Anonymous said...

keputusan spm mempengaruhi ka pemilihan ambil medic uitm?

shahidah said...

~klau bg skala 1-10,kt rate mne "tahap stress" tu berada??~sory skadar nk buat srvey je..

kamilkamaruddin said...

Bro wafi:thanks tolong jawabkan.n gudluck for final pro exam.i can feel how difficult it is.. =)

Anonymous:spm is nothing.uitm tak tgk spm (most of medic school tak tgk spm dah exp um n ukm)dy tgk result matrik/asasi/tamhidi/etc.make sure 3.9++

Shahidah:skala itu so subjective.depend kat org la.for me,myb dalm 7.ala,exam stress la.waktu lain tak pun.cuma sentiasa study,jgn tangguh.bru tak stress.

Anonymous said...

amik biasiswa under siapa? dapat cos baru mohon?

kamilkamaruddin said...

.Kitorg dulu dyorg yg offer,so boleh pilih nak ke xnak.mulai intake 2012,korang kena mohon utk biasiswa JPA.hampir semua yg mohon akan dapat.Tp klo amik JPA,korg kena ikat ngan kerajaan 10 tahun.xboleh kerja swasta dlm tempoh tu.

aina_ayup said...

Assalamualaikum..nak tanye sikit,chances untuk lepasan mbbs uitm untuk dapatkan pekerjaan tu besar x? alhamdulillah hari tu terima offer mbbs uitm tajaan mara guna result trial spm, tapi tak pasti lagi nak terima atau tak sebab kurang yakin dengan mbbs uitm ne..
lagi satu,ade tak senior2 sezaman ngan admin yang terima offer ni jgk waktu zaman2 kegemilangan korang dulu2?

kamilkamaruddin said...

waalaikumusalam.memang diakui medic uitm ni agak baru compare dgn UM,USM n UKM yg dah lebih 40tahun.Uitm punya baru nak masuk batch ke 12.Tapi tak bermakna tak bagus kan.menurut dekan kami(bekas dekan medik UKM)kajian malaysia medical kata Dr lepasan UiTM kedua terbaik selepas graduan International Medical university.Kalau nk ckp sape bagus,sape tak,mmg panjang la.masing2 ade pro n cons =)

Btw,utk ambilan kerja,semua tu bukan urusan university atau hospital.Semua graduan medik seleruh malaysia akn dirujuk ke MMC utk latihan haousemanship.Semua konfem dapat punya.Plus,UiTM ad shadow housemanship lepas dpt mbbs,latihan sebelum masuk housemanship yg betul.so,we r more prepared at this term.

ada je.rmai jugak lebih 20 orang.n kebanyakan mereka antara top student sini.haha.boleh bg email?nti sy bg link FB dyorang.

kamilkamaruddin said...

MMC is Malaysia Medical Council.Kajian tu pun dr MMC jugak

Anonymous said...

Nak tanya, course medic kat uitm ni ada kena interview dulu ke?

aina_ayup said...

oh ye ke...hmm btw, thanks, lega sikit dengar .. tu la pasal, jarang dengar medic uitm ni , masa dapat offer tu pun terkejut dengar rupe2nye uitm pun ade kos medic .. nampak sangat kurang pengetahuan pasal benda2 ni semua.. kena improve lagi ni haha

nah email : aina_ayup@yahoo.com
terima kasih sebab sudi membantu

kamilkamaruddin said...

tiada interview.hny medic USM shj ada interview.yg lain just isi UPU macam biasa =)

Anonymous said...

Nak tnya, kalau masuk asasi sains uitm,probability besar x nak dpt medik uitm kalau 4flat? Nak tanya, betul ke kalau mntak usm, upu kita nti tereffect?
I mean, kalau sy betul2 nak medik uitm, prlu x mntak usm?

zafiqal said...

assalamualaikum..sya nk tnya..sya dpt tawaran dri asasi sains uitm dan sya bercita2 menjadi seorg doc mcm abg..soalan sya..
betulkah hnya pelajar 4flat dri asasi sains uitm shaja diterima masuk ke MBBS uitm??

satu lgi soalan
sekiranya mendapat 4flat ktika asasi sains, adakah MARA memberikan PINJAMAN ataupon BIASISWA untuk melanjutkan pelajaran MBBS Uitm??

terima kasih bnyk2..perlukan penjelasan abg dgn segera

kamilkamaruddin said...

waalaikumussalam

to anonymous
klo dpt 4flat dr asasi uitm,konfem dapat.nti dyorg bg offer premed dulu.tp kwn isi uitm no 1 la kat upu
pasal usm tu,dy x affect pun UPU.cuma nti result usm kuar dulu.klo accept,dy kira kita cancel upu.So mmg xde choice la,xboleh tunggu 2-2 result kuar

to zafiqal
ohh tidak sama sekali.tp tu dulu la,dan menurut batch tahun satu pun,tak juga.klo dr asasi uitm,3.8 pun ada.klo dr matrik 3.9 plg kurg.

selalunya JPA yg bg biasiswa yg banyak sampai korang boleh tukar phone stiap sem.haha.tp klo dr MARA ada juga,tp tu utk budak fast track lepasan MRSM.system lain sikit.

zafiqal said...
This comment has been removed by the author.
zafran said...

assalamualaikum..sya perlukan pendapat abg..sya dpt tawaran untk asasi sains di UITM dan sya juga telah dapat tajaan MARA untuk asasi sains di CUCMS....jdi yg mnakah lebih baik pada pendapat abg??
cita2 sya adalah sperti abg iaitu doktor perubatan...
terima kasih bnyk2

Anonymous said...

Ouh, okay. Tapi kalau kita betul2 nak uitm or um ukm ke, abg rasa prlu x apply usm? Kalau kita tolak usm plak, takut xdpt plak nti, risau2. Abg dulu apply x usm? Tq. N ada tips x nak 4flat ?

kamilkamaruddin said...

Zafran:first of all,adakah zafran dan zafiqal org yg sama?hahaha.anyway yg dpt tawarn asasi CUCMS tu rasanya program fast track.Lepasan MRSM ke? Masing2 ade pro n con.selalunya asasi private uni utk nk pergi oversea,but the risk u guys shud face is if u dont make it.means,if terpaksa smbung kt malaysia je(xlepas pointer etc).nk masuk IPTA,selalunya dyorg ambik dr asasi IPTA/matrik/stpm/diploma je.try confirmkan dgn mara.utk asasi uitm pulak,the risk is still there,ramai je yg elok2 result spm,tetibe jatuh masa asasi.pastu masuk la kos pelik2.ada email or fb x?sng sket.

kamilkamaruddin said...

Anonymous:apply je usm tu.klo usm tu dpt medik,ambik usm.kloi xdpt,tunggi result upu pulak.but klo dah stuju usm,dyorg xkan proses ur upu application.mmg xkan dpt la offer dr IPTA lain.

Klo result bagus,tp usm xdpt medik,jgn la takut.Mesti dpt IPTA lain punya.usm ni dy tgk interview jugak.Like myself,pergi interview usm pharmacy tp xdpt pun.pastu tunggu upu dpt medik uitm alhamdulillah.

Tips?hahaha for asasi,study like hell.seriously.sbb tempat mmg limited n kena compete dgn ramai org.tp once dah masuk medik,boleh rilek2 sket.Rilek tp jgn bagi smpai fail laa.

zafran said...

ya2 sya org yg sama..hahaha..btoi tekaan abg..yg cyberjaya tu ialah program dalam negeri..bukan luar negeri..means asasi dgn degree blajar kat situ jugak...hmm setakat ni masih x boleh decide yg mna..mnggu depan ialah intake uitm asasi sains..kna bt kputusan dgn cepat..ni email saya..landchoco@gmail.com FB Zafran Afiq Zainal..trima kasih abg..

kamilkamaruddin said...

Ohh i see,sbb zafran nk buat medic jugak,klo camtu i think...

1)klo asasi CUCMS tu mmg konfem akan ke medic,ambik la yg ni.sebab scholarship n tempat mmg dah konfem.cuma perlu lepaskan pointer je.
2)klo asasi CUCMS tu pun macam asasi uitm,just ada CHANCE utk ambik medic,better amik asasi uitm,sbb uitm nti bolh amik universiti awam masa degree.medic UKM,USM,UM sume boleh.
3)masing2 ade pro n con la.zafran better make sure ngan CUCMS tu. =)

Anonymous said...

saya pun dapat tawaran yg sama . asasi sains uitm dgn mara cucms . mana satu yg patut dipilih eh ?

Anonymous said...

apa beza mbbs dgn md ?

Anonymous said...

Sama je la..

zafran said...

terima kasih byk2 abg..

anonymous yg dpat sma tawaran dgn sya: boleh bgi email or FB?? nk bncg dgn awak

kamilkamaruddin said...

ok sama2 =)

Mohd Ridwan Abdul Manap said...

Salam abang... Sayan bekas pelajar Pusat Asasi Sains Universiti Malaya(PASUM). Alhamdulillah, result CGPA saya aritu dapat 4.00 . Saya minat nak masuk medik UM, tapi kalau takde rezeki saya nak amik medic UITM. Saya nak tanya:
1: intake untuk MBBS UITM dia amik berapa setahun?
2: Kalau muet band 3 boleh masuk tak?

Anonymous said...

Salam.. Adakah cuti sem untuk pelajar perubatan uitm sama dengan fakulti selain fakulti perubatan?

Anonymous said...

zafran : saya dh bg mesej kat emel awak . awak bolehlah check ye . :))

kamilkamaruddin said...

Ridwan:wasalam.oh dari PASUM,batch kitorg dri PASUM ramai jugak n most of them top scorer kat sini.
1)utk uitm,intake dy terbesar kat malaysia,hampir 240 satu batch.
2)muet band 3 klo batch ktorg still boleh,tp ade dgr2 kata dah xboleh utk next intake.tp xpe,apply je uitm sbb my batch ade muet band2,4 flatter from PASUM dpt masuk jugak.but of kos kena repeat muet kan.N now he is one of the best student of my batch.Muet xpenting pun -.-'
3)btw,kalau dpt uitm,sila jejaki dahiyah aisyah,farina kamal dan hamizul afiq.Budak pasum in my batch yg always got A+ hahahah

kamilkamaruddin said...

anonymous

hahahaha,mana sama lah.semua med school kat malaysia tak sama.jgn kata antara med school,but antara fakulti from same universiti pun tak sama.kitorg selalu je xcuti walaupun uitm induk semua cuti.medic silibus dy banyak sikit.

kamilkamaruddin said...

anonymous

hahahaha,mana sama lah.semua med school kat malaysia tak sama.jgn kata antara med school,but antara fakulti from same universiti pun tak sama.kitorg selalu je xcuti walaupun uitm induk semua cuti.medic silibus dy banyak sikit.

Anonymous said...

Saya terasa sangat eksaited membaca blog abang. Semoga abang teruskan lagi entry abang yang menarik ini

Mohd Ridwan Abdul Manap said...

Terima kasih abang...! :)

AURORA said...

assalammualaikum, nak tanya sikit... uitm tawarkan program pre-medic utk dak2 lepasan asasi, so ada yg amek dan ada yg x..
persoalannya, waktu bro further study dlm course ni ada tak benda2 seperti itu? adakah pra-medic ni wajib amek untuk continue degree nanti? maksud sy, sape tak amek pre-medic tu kompem tak leh amek perubatan di uitm?
arigatou

kamilkamaruddin said...

waalaikumussalam

pre med ni dah lama dah.dah dekat 5-6 batch rasanya.Program ni optional shj.Sape2 yg dr asasi uitm dan masa UPU isi medic UiTM sbgai 1st choice akan diberikan tawaran

tp ade je dr asasi uitm yg tak pergi pre med,still dpt medic uitm masa degree.Sama juga macm yg dri matrikulasi dan diploma.Tak perlu amik premed ni.

btw,premed just pendedahan.

Anonymous said...

assalamualaikum,,,nk tnya klau dr diploma rslt 3.8 abve m muet bnd 3 still ade hrapan x msk medic uitm...

Anonymous said...

assalammualaikum, nak tanya, ko-ku dia mcm mana ea? wajib join aktiviti mcm kesat, etc ke, ada option lain x? untuk student medic, at least yg x hardcore sngt la. hehe. terima kasih bnyk. :D

Nash Malek said...

Salam..sy lepasan matrik...sy dpt result 4flat keseluruhan n muet band 3...agak2 klo sy mohon medic uitm untuk first choice,boleyy dpt x..??..sbb sy tkot jgk nk letak first choice tkot bnyk saingan...

kamilkamaruddin said...

**kalau boleh jgn letak anonymous,susah nk jawab**

1)Diploma 3.8 rasanya dah cukup baik dah.kalau dr uitm sendri,peluang tu besar

2)of kos la ade kesat.tp utk sem 1 je.pelepasan bg yg pergi plkn dan dr diploma

3)letak je first choice.matrik 4flat bagus sgt la tuh.boleh dpt insyallah

Anonymous said...

owh, ada pilihan lain ke selain dari kesat? mcm pbsm ke? maaf sbb sy xtau sngt pasal ni. Cuma nk tau. Tq. :)

kamilkamaruddin said...

setakat ni rasanya mmg xboleh,satu sem shj,=)

Anonymous said...

Salam?sy lepasan matrik..pointer 3.92 and muet band 3..ade tak peluang untuk sy masuk kos perubatan uitm??

kamilkamaruddin said...

wasalam.untuk batch kitorg,dr matrik rasanya plg rendah 3.94.tp utk junior kitorg ade je yg dpt 3.8++.so peluang tu sentiasa ada kalau mencuba =)

Anonymous said...

Spm mempengaruhi tak bang??

Ichwa Zarqya said...

Maaf, boleh tanya,
kalo untuk mahasiswa dari luar negeri, jalur penerimaannya bagaimana ya ? terimakasih :)

Anonymous said...

Salam minTA maaf menganggu. Boleh saya tau macam manner konsep peperiksaan. Contoh bila test Dan berapa Kali satu Sem. Dan study week selalu berapa lama. Dan final exam mcm Mnr straight ke ada langkah2. Saya tertarik part prof buat kelas tambahan. Wow bestnya. Bagsnya prof kat sana. If ada repeat mcm mana yer. berapa lama Dan ada kelas bimbingan tak. Ada Syarat tak if tak lulus certain point kena repeat terus. Ada tak masalah nanti lepas graduate. Kan Dr kena interaksi dgn pesakit. If depa cina atau india. Macam mana mnr yer. takut pulaksbb ada dlm kalangan diorg hanya tahu bahasa ibunda shja. Ada kelas bahasa?Terimakasih.

syakinah said...

wow...a great entry kamil. good to promote our course from uitm. I'm from the 6th batch and i've graduated last april. alhamdulillah ^_^.

hai adik2..baca banyak gak pertanyaan2 adik2 pasal medic uitm ni kan..good la sebab u all buat research dulu b4 enter this faculty,

even akak batch yg ke 6 pon..masa tu akak xtau uitm ada medic. Akak dapat offer ni from MARA based on my trial SPM. Tp still ken a bust asasi sans hat uitm dlu..but the advantage is..as long as u score during asasi sains..u place to do medicine is secure already. No need to go tru UPU. I don't know about the current process.

selama 5 years akak hat far of medicine uitm ni,,i'm proud to be in this faculty, even tho org kutuk2 kata uitm xbagus..but for me..faculty of medicine (FOM) uitm is great. We got the best Prof in the country as our dean..tell me..if there is any doctors in this country yg x kenal Prof. Dato' Dr. Khalid Yusoff??? I never meet any. Proud to be his student.

know what...uitm just started medicine course in 2002..and now is 2013..in 11 years..we grow up so fast guys..we got our own faculty..even..now..our own uni hops in under development at puncak alam.
in 11 years...kite berjaya ada several postagrades course. this are all the efforts of our dean.

do ur research on the other FOM of other university. you won't find any yg berjaya capai apa yg uitm dap at in 11 years.

to be honest..i really wanna come back to uitm as lecturer. I won't to contribute to FOM uitm as much as the faculty has contribute to me.

It is not easy to do medicine. U really need to have interest on it. Pandai is bonus..but rajin and good attitude is a must!

i guarantee u..ur life as medical student won't be easy..as time goes..it gonna be harder. Skali terlalai..u can go out of track. Bukan nak takotkan u all but i just want u all to think carefully b4 u make u decision to do medicine. Because nowadays..there are a lot of unsafe doctors out there. Y is it?? Because they do not have passion toward this profession.

The final exam in final year which we called 'Professional Exam @ PRO exam' will be the MOST DIFFICULT AND MOST UNFAIR EXAM IN THE WORLD. Our dean always remind us about that..and it is true!

well..good luck to our coming doctors.

welcome to Faculty of Medicine UiTM ^_^

guys..i can share with u a lots of thing about medical student's life in uitm..or if u guys has difficulty tuk decide samada nak belajor medicine hat dalam or luar negara..u guys can contact me try my email.. syakinahsabudin@gmail.com
^_^

kamilkamaruddin said...

Salam

Maaf lewat balas.Busy n baru habis Pro Exam haha

Anonymous:SPM xde efek sgt pun.Yg pntg asasi or matrik.make sure 3.9++

ichwa:Setakat ni xde mahasiswa oversea utk undergraduate.tp postgrade ade la. (luar negeri=luar negara?)

anonymous:tudia,banyak betul soalan nye.nti sy jawab dlm entry baru.sabar naaa

Dr Syakinah:syukran atas perkongsian huhu ^^

Pakcik Helmy said...

Salam Saudara Kamil,
Thanks for a very informative post. Keep up the good work and I pray that you'll succeed in your studies and be a good doctor in the future.
I'll get my son who is taking SPM this year to read your post and hopefully he'll be inspired to take up medic.

Nash Malek said...

salam...thanx sbb bg info sblm nie...skrg result upu sudaa kluar n sy dpt tawarn untuk medic uitm...alhmdulillah...welcome to me for medic uitm :)

kamilkamaruddin said...

Pak cik Helmy:Amin.Thanks for the pray.and hopefully your son will be my junior soom =)

Nash:Selamat datang ke fakulti kami =)

Anonymous said...

Salam bro.. Nk tanya dekat sungai buloh just ade fakuliti perubatan je? Intake untuk spm 2012 memang semua akan masuk uitm sg.buloh ke? For scholarship pulak bro apply jpa sendiri atau die yg datang bagi tawaran? Btw im ur junior for this september intake.. Selamat berkenalan :D

kamilkamaruddin said...

Anonymous:Wasalam.setakat ni fakaluti perubatan je la.tp mulai sem depan,fakulti pergigian dah mula kat sini jugak.ramai lah sikit nanti.

xpaham psl spm2012.degree ni utk lepasan asasi/matrik/diploma je.spm2012 bukan tgh asasi ke?

my batch yg last sekali jpa offer scholarship.just setuju or tak je.tp batch lepas tu korg kena apply macam budak course lain jugak.

welcome to medic uitm.salam perkenalan. :D

Anonymous said...

assalamu'alaikum..saya bakal pelajar UiTM kampus sg. buloh(medic) nak tumpang tanya.awak ada ke dapat apa2 tajaan JPA/MARA and is it too neccessary as i know that uitm sebahagian besar yurannya ditanggung kerajaan.right? so if u get any..how u apply it and the procedures. arigatou :)

atikah said...

salam. saye nak tnye ckit psl fkulti prgigian ni. so next sem kirenye fkulti prgigian kt sgi buloh tu bdk year 1 msok situ jugak or senior je yg year 3,4,5 msuk situ?

Nash Malek said...

bro..klo bleyy nk minx fb or twitter or mane2 alternative yg bleyy dicontact...nk tny lbih lnjut tntg medic sne...tq :)

kamilkamaruddin said...

anonymous:my batch yg last sklai dpt JPA automatik.lepas2 ni semua kena apply mcm biasa.Jgn risau,nti kat sana ada briefing semua ni.And yes,yuran kita murah dr medical school yg lain.Dlm 5600 satu sem,bayar kurg dr 1500

atikah:yes,dentist dgr rumour dr senior korang year1 n year2 shj di sg buloh utk next intake.Senior semua kat shah alam lg

Nash:boleh2..cari je kamil kamaruddin kat facebook.nanti jumpa lah :)

kamilkamaruddin said...

https://www.facebook.com/kamil.kamaruddin

zol said...

salam,kalau ade plan ntok operate jantung sbb mitral valve regurgitation..saya kne tangguh sem or year?and nak msok sane kne pakai duit sndri ea?jpa dpt bile ?mid sem 1?

zol said...

lagi satu,sy dpt tawaran medic uitm..klau abg or kwn2 nk jual secondhand book leh email kt sy x?zolfazlizolsani94@gmail.com..harap sgt ade..trima kasih..

kamilkamaruddin said...

Zol:Wasalam.First of all,semoga zol tabah hadapi ujian ni.My pray to u is 'shafakallah'.

xsure la kena tangguh tu mcm mana.Kena tgk surat doctor dulu lah kot.Cuba dftar dulu,nti bincang dgn pejabat.mmg dekan n timb dekan prihatin soal kesiahatn student.Ade je kes tahun sebelum2 ni.My fren ade yg diagnose multiple sclerosis n half paralysis.Diabetes pun ade.

Untuk JPA,mmg akan dpt lambat.Penghujung sem 1 baru dpt n utk sem 2 dpt awal2.So,mmg at one time dlm bank tetibe je dekat 11 ribu.Kalau ade maslh kewangan,cube tny kat senior.Pinjam duit kitorg dulu pun boleh.Btw,yuran boleh tangguh,jgn risau.

Buku secondhand mmg akan ade org jual punya lah.Keep in touch la.nti dah masuk just find me.i will guide u mana buku bagus,mana tak.

kamilkamaruddin.kk@gmail.com
kamilkamaruddin92@gmail.com
ada FB x?

zol said...

fb xdelah..wechat id..akupali94

cloud said...

Assalamualaikum saya dri lepasan diploma farmasi.. Bru dpt tawaran mbbs di uitm.. Dri surat tawaran yg saya dpt.. Kolej tidak disediakan.. Apa yg perlu buat eh tuk mohon kolej? kamilkamarudin nanti jgn lupa add we chat id saya : aezere

kamilkamaruddin said...

wasalam.kolej xdapat?mustahil sbb mmg xde budak medik yg dudk luar.plus,kita ade kampus sendri.tak mcm kat shah alam kena compete kolej dgn budak fakulti.takpe,cuba call kolej dulu.selamat datang btw :)

AURORA said...

salam.. waktu bro mendaftar dulu, bro buat ujian HIV n hepatitis before hari pendaftaran pelajar ke? UiTM x de bagi borang HIV test n hepatitis tu, tp pihak hospital nak juga borang~ camne ni?

kamilkamaruddin said...

wasalamm.haah buat sebelum dftr.eh pelik.masa kitorg dulu just ckp je nk buat test.tak minta pun borang2 ni.cuba tunjuk dy surat tawaran n surat yg suruh buat tests ni.tp klo xde jugak dont worry.boleh buat lepas dftar nti.kat sini ada ctc tu.mcm2 tet boleh buat.

Anonymous said...

Assalamualaikum, saya nk tanya. kalau mcm masuk lambat en utk rayuan punya, brape minggu eh lambat dr yg 1st intake? pastu sempat tak nk mohon utk jpa?

Anonymous said...

opss. satu lagi saya nk tanya utk first year, subject ape je yg kita akan belaja? tengkiuu :D

Anonymous said...

As salam.. Saya nak tanya. Kalau saya dpt muet band 3, ada chance utk dpt medic uitm ke? If not, where should i apply? -fariz

kamilkamaruddin said...

Fariz: band3 boleh rasanya.Mmg dgr rumour sejk year1 lg kata next intake minimum band4, tp tny junior ramai je dpt masuk dgn band3. Just try :)

Anonymous said...

kalo x dapat pre-med uitm .. mmg sure eh x dpt medic uitm ??

kamilkamaruddin said...

mana ade. ade jugak my batch yg dri palam tak dpt premed tp dpt medic uitm.

Dya Dinie said...

is life tough (as a medic student) ?

Dya Dinie said...

is life tough (as a medic student) ?

Aina Izzati said...

Assalamualaikum. Abang Kamil yg kacak lagi bergaya, apa beza fakulti farmasi dengan fakulti perubatan eh? K petak. Mohon jawab ye abang kamil xD

kamilkamaruddin said...

Dya : Well its too subjective. u have feel by your own. For me, i would say it lil bit easier than matric life.

Aina : Beza nya satu beljar farmasi n satu lagi beljr tntg kedoktoran.

Anonymous said...

hi, i'm your blog reader for this posting. can you give me information about international student admission, does this university accept international student in medical faculty? thank you

kamilkamaruddin said...

Anonymous

Hi, thanks for dropping by my blog. Honestly, im not sure about international student admission. As far as i know, there is no foreign student in our undergraduate program. Plus its quite controversionl n need some considerations for foreign student doing malaysian MBBS/MD. Im sorry im not intend to offend u in any way. Kinda reality thing happened.

However, there are foreign postgraduate students in our faculty (mostly from mid east region). Most of them do research mode program :)

huhu biz said...

Assalam/Hai.
saya ada beberapa buku perubatan 2nd hand yg masih elok utk dijual.saya ada upload di fb saya. jika ada yg berminat/kwn2/junior2 yg cari buku2 saya ada boleh contact 0143688631 @ inbox fb NOOR HUHU.tq

huhu biz said...

Assalam/Hai.
saya ada beberapa buku perubatan 2nd hand yg masih elok utk dijual.saya ada upload di fb saya. jika ada yg berminat/kwn2/junior2 yg cari buku2 saya ada boleh contact 0143688631 @ inbox fb NOOR HUHU.tq

huhu biz said...

Assalam/Hai.
saya ada beberapa buku perubatan 2nd hand yg masih elok utk dijual.saya ada upload di fb saya. jika ada yg berminat/kwn2/junior2 yg cari buku2 saya ada boleh contact 0143688631 @ inbox fb NOOR HUHU.tq

huhu biz said...

Assalam/Hai.
saya ada beberapa buku perubatan 2nd hand yg masih elok utk dijual.saya ada upload di fb saya. jika ada yg berminat/kwn2/junior2 yg cari buku2 saya ada boleh contact 0143688631 @ inbox fb NOOR HUHU.tq

Seri Nuang said...

Aina Izzati bukan dah sambung kat ITM kan?

Hairi said...

LAPTOP PART'S. 100% WHOLESALE PRICE (BATTERY, POWER ADAPTER, LED, LCD)

We are an established as Gigahertz Computer (SPECIALIST) since 2002 in Gombak
We provide Laptop Batteries, Ac Power Adapter, LED & LCD Panel and Laptop Repair for any model of Notebook / Laptop / Netbook.
All goods are Grade "A'' OEM Products and some model have an ORIGINAL products.
We provide 3 months and 1 year warranty for all products.

New Laptop Battery
PRICE FROM RM 120 (Including 3 month's warranty!!)

ACER
1. Acer Aspire 3680/5051/5052/5500/5550/5570/5580/TM2400/TM3260 (11.1V 4400/5200MAH) Laptop Battery
2. Acer Aspire 2930/2930G/2930Z/4230/4310/4315/4330/4520/4530/4710/4715Z/4720/4730/4736/4920/ 4930/4935 (AS07A31/AS09A61/BTP-AS3620) (10.8V 4400MAH) Laptop Battery

---------------------------------------------www.gigahertz.com.my---------------------------------------------------------

3. Acer TM4000/Aspire 9400 (14.4V 4800MAH) Laptop Battery
4. Acer Timeline 3810T/4810/5810 (11.1V 4400MAH) Laptop Battery Stock Update
5. Acer Aspire 5940G Series/5942G-334G64Bn/3660/5220/5230/5235/5310/5315/5320/5520/5530/5600/ 5620/5670/5710/5715Z/5720/5730/5739/5910/5920/5925G/5930/5935G/5940G/5942G/6530/6920/6930/ 6935/7000/7220/ 7230/7235G (11.1V 4800MAH) Laptop Battery
6. Acer Travelmate 2350/50L6 (11.1V 5200MAH) Laptop Battery
7. Acer Aspire One A110/A150/D150/D250 (11.1V 4800MAH) Laptop Battery
8. Acer Aspire 4551/4738/4741/5741 (31CR19/65-2) (11.1V 4400MAH) Laptop Battery
9. Acer Timelinex 8172T (11.1V 4400MAH) Laptop Battery
10. Acer Travelmate 650/660/800 (14.8V 4400MAH) Laptop Battery Stock Update
11. Acer Aspire One D260/D255/532/Happy/Happy2 (AL10A31) (11.1V 4400MAH) Laptop Battery Stock Update
12. Acer Aspire 3620 Series/3623/3628/5540 Series/5541/5542/5550 Series/5552/5560 Series/5561/5562/5563/ TravelMate 2420 Series/2420A//2423/2424/2428/2440 Series/3240 Series/3242/3250/3280/3282/3284/3300/3302/3304 (BTP-ANJ1/ARJ1/AQJ1/AMJ1)(11.1V 4400MAH) Laptop Battery Stock Update
13. Acer Ferrari One 200/AS1810/1410 (UM09E56/UM09E70) (11.1V 4400MAH) Laptop Battery Stock Update
14. Acer Ferrari One/Ferrari One 200/Aspire 1410/Aspire One 521/752/Timeline 1810T/1810 (UM09E56) (11.1V 4800MAH) Laptop Battery Stock Update ORIGINAL
15. Acer 4820TG (AS10B6E) (11.1V 4800MAH) Laptop Battery Stock Update ORIGINAL

ORDER STEP
1. Customer have to order via Call, Email or Whatapps
2. Transfer money to our account bank.
3. Email or whatsapp transfer bank slip to us.
4. Tracking number will be sent after product has deliver through Call, Email or PM.

TERMS & CONDITION
1. All item are not SECOND HAND, REFURBISH or RECOND.
2. We only sell OEM (Original Equiment Manufacturing) item only.
3. Goods sold are not RETURNABLE.
4. We provide installation with a little charge.
5. Price subject to change WITHOUT prior notice.

-------------Contact US--------------------
Gigahertz - 0163149620 Office 0361278196
email- gigahertzcs@gmail.com

-------------Our Location------------------
Lot 1.38 First Floor Selayang Capitol Complex 68100 Selayang Jaya Selangor

GPS : 3.243696,101.648941

-------------Postage Method----------------
Add RM 6 for Postage Klang Valley
Add RM 20 for Sabah & Sarawak





Anonymous said...

Salam abang kamil.saya bru baca blog ni.ad pernah tk senior or junior yg asasi dia dri ipts then dpt masuk uitm medik? Kalau apply agak2 peluang tu dpt ke tk? Thankyou

Melissa Sim said...

Hi bang.pointer saya 3.9 band 3 and saya berbangsa cina.adakah 3.9 selalunya akan dapat medic di uitm?cina boleh masuk ka?.please answer please

Fa said...

salam,nak tanya, kalau result 3.7++ still ade harapan ke nak apply medic?

kamilkamaruddin said...

Anonymous : Dari ipts xde la dik setahu sy. Melainkan asasi/diploma ipts tu ada collaboration ngan UiTM.Tp boleh je cuba apply, mana tau rezeki

Melissa : Hi melissa, pointer dah ok tu, tp MUET rasanya kena band4 skrg. Plus UiTM tak ambil non bumiputra unless chinese mic bumiputra. Takpe boleh cuba di universiti lain :)

Fa : wasalam. 3.7 tu susah sket nak dpt. Zaman sy dulu UPU 2011, 4.00 ukm/um, 3.9 upm/uitm, 3.8 ums/unisza/unimas.

Harraz Maulawi said...

Terbaik.. thanks share med students' life kt uitm.

Anonymous said...

Cgpa 3.89 muet band 3, ada chance x dpt uitm medic-from sam

Anonymous said...

Cgpa 3.89 dari asasi uitm puncak alam - from sam

kamilkamaruddin said...

kalau asasi puncak alam rasanya 3.89 masih ade peluang, tp muet tu tak brp pasti sbb yg terbaru dgr nya nak at least 4.Apapun UPU dah keluar kan? semoga mendapat tempat yg diingini

MEERA:sam said...

Nak tanya, saya diterima masuk ke kos pergigian, di surat dinyatakan kampus saya di sg.buloh. tetapi saya perlu daftar di uitm shah alam. Adakah ini bermakna pada orientasi sahaja saya perlu tinggal di shah alam? Maknanya saya belajar di sg.buloh dan tinggal di sanakan? Atau disebaliknya..maaf kalau soalan saya agak berat u tuk anda jawab ^ ^ ;; terima kasih

MEERA:sam said...
This comment has been removed by the author.
MEERA:sam said...
This comment has been removed by the author.
kamilkamaruddin said...

Meera : tahniah atas tawaan ke fakulti pergigian UiTM :D
ya betul, orientasi shj di shah alam. lepas seminggu kat sna, semua pindah ke sg buloh.

atikah haura said...

salam saudara..perkongsian yg sgt bermnfaat..nak tanya,klau student dri diploma in medical sc dri ipts lain,pointer 4 flat n muet band 3,ad x chance nak dpt masuk medic uitm?

Fathin NurShahirah said...
This comment has been removed by the author.
Fathin NurShahirah said...
This comment has been removed by the author.
Fathin NurShahirah said...

Assalam..Pointer 3.8+ tu keseluruhan ke atau amik 3 subjects dlm upu tu? maaf .Saya still blur.

Anonymous said...

Asalammualaikum.. saya nak tanya. Kalau pointer 3.8 lepasan matrik ada peluang tak.. keputusan spm diambil kira ke???

kamilkamaruddin said...

atikah : tahniah atas result yg cemerlang. Tp maaf, sy tiada maklumat tntg lepas diploma ipts ke uitm. Kebanyakan yg lepasan diploma sc, rata2 dri uitm juga. Boleh tny terus ke pejabat uitm rasa nya utk maklumat lanjut

fathin : wasalam. sy kurg jelas dgn soalan awak. Pointer keseluruhan yg diambil kira, CGPA

Anonymous : wasalam, 3.8 lepasan matrik sy kurg yakin. Kalau dri asasi uitm peluang lebih cerah. Batch sy intake 2011, dr matrik mostly 3.9 ke atas. Saingan mungkin lebih sukar skrg. Tp xsalah mencuba :)

SHAWLlover :D said...

Salam. Tumpang tnya.saya student medical lab technology. Nak sambung ijazah medic. Ada tak student medic kawan2 awak lepasan diploma uitm CGPA 3.50 ? Cukup2 makan? Down sgt :(

SHAWLlover :D said...

By any chance?

kamilkamaruddin said...

shawlover : wasalam. maaf sy tiada maklumat yg jelas. Tp kalau ikutkan kwn2 sy stu batch yg lepasan diploma, mereka adalah dr diploma uitm (mostly diploma sains, mikrobiology n farmasi) yg mendapat pernah anugerah TNC masa konvo diploma. Sy xpasti pointer nya brp.

Hmzh said...

Salam.. Untuk enter uitm medicine ni.. Ada ujian BMAT tak mcm UM?

Adam Hawa said...

Salam. Boleh tanya x? Contoh la kan, kalau student ni ambik asasi dekat uitm and then dia nk smbg medic dekat uitm jgk. Kitenya pointer mana diambil kira? Upu ke uitm? Pastu premed tu selalunya bila boleh mohon? Terima kasih. Nak sgt masuk medic uitmmm

Fathin NurShahirah said...

Bole sy tlg jwb kan? Wassalam. Guna pointer Uitm. Pre med slalunya nanti akan di wara2 kan. n then kalau confirm nak masuk med, Doktor yg bagi talk tu cakap baik tak payah. sbb pre med tu untuk yg So-so ke medic. Sb msuk pre med tak affect kemasukan ke medic. Untuk exposure abt med, yes..
Gud luck!

siti aisyah said...

Saya nak tanya klau cgpa diploma sc uitm sye 3.88 boleh lps x nak apply medik uitm??

Anonymous said...

Assalamualaikum sye nak tnye ad tak batch 2015 yg pointer 3.8 dpt msuk medic? hmmmm nak sgt medic uitm...

Anonymous said...

medic uitm ad interview tak?

Anonymous said...

plus sye from asasi uitm

Fathin NurShahirah said...

Medic ùitm takdok interview Harap maklum.😄

Fathin NurShahirah said...

Medic ùitm takdok interview Harap maklum.😄

Aina Hadirah said...

If I'm taking diploma in sc , peluang lebih cerah utk masuk ke uitm MBBS?

kamilkamaruddin said...

salam maaf lewat reply

1) setakat intake terbaru 2015/16, tiada interview. Tak pasti utk intake akn dtg. terima kasih fathin tolong jawab kan :)

2) Aina , peluang tu ada. Ramai juga yg dri diploma sc/farmasi/microbiology uitm yg masuk ke sini. Hampir semua mereka pelajar top masa diploma (tak pasti anugerah apa, tp time konvo diploma dyorg ad perasan pakai selempang pink)

Anonymous said...

Salam. Nak tanya. Course medic dengan dentistry uitm ni ada second intake ke tak?

Anonymous said...

Assalammualaikum,klaum lpasan stpm bleh x nk smbung dlm mbbs dan brape pointer untuk msuk.sye mse spm ade ambik pure science..

Anonymous said...

Saya nak tanya sy dpt 4 flat Pasum, muet band 4 pastu spm 6A+ 3A ada apply untuk medic uitm tapi 3rd choice tapi x dpt. So boleh x nak buat rayuannn ke fakulti medic uitm

kamilkamaruddin said...

salam semua, maaf lewat reply

1) Ada second intake. Sy rasa kena melalui terus kpd fakulti.
2) Dari STPM setakat ni sy xpernah jumpa. Kalau ada pun, rasanya perlu pointer yg tinggi krn bersaing dgn dr asasi/matrik/diploma
3) 4flat pasum+muet band4 tu mmg boleh sgt masuk. Pelik jugak xkan pilihan ketiga pun xdpt. Boleh buat rayuan terus ke fakulti.

Anonymous said...

scholar jpa msih ade ke utk bdk medic? pstu lps hbis minggu orientasi di shah alam kne pegi trus ke sg buloh? atau bole balik rumah dulu

Shafiq Nazri said...

assalamualaikum bang.. Saya pasti ramai yang clash antara JPA dan PTPTN .. jadi mcm mana senior senior buat sebelum ni?

Dan berapa pointer medic uitm untuk grad melalui ptptn clean tanpa hutang PTPTN? *yela hutang jd biasiswa tu

kamilkamaruddin said...

Salam

Anonymous : batch sy yg terakhir dpt JPA secara automatic. Yg slps tu semua kena apply mcm course lain. Ada tu ada, cuma xsemua akan dpt. Nak balik boleh je. Ni uni dik, xde strict sgt. Klo dyorg xbagi balik, pandai2 la nak hidup ngeh3

Shafiq : tahniah masuk uitm. Sy dlu dpt JPA automatic. Just isi borang nk accept atau tak je. Masa sem2 baru dpt tau dpt JPA ke x, so apply je PTPTN dlu. N course kita ni xde pointer, result either pass or fail je. Sy xpasti system convert mcm mana dy apply kat medic. Jgn risau masa MDS nti akan diterangkan

Anonymous said...

Assalamualaikum. Saya nk tny.. Kalau dari diploma sains Nanti nak sambung degree mbbs mmg boleh ke? Sebab saya ada terbaca diaorg cuma terima pemohon dari matrik/asasi Dan stpm shj.. Betul ke eh? Mohon penjelasan dari pihak abg. Terima kasih.

kamilkamaruddin said...

anonymous : wassalam.. baca kat mana tu? semua tu dusta belaka... setiap tahun ramai je dr diploma, tp semua nya dr diploma uitm (sains, mikrobiologi, frmasi). Mcm batch sy, dr diploma ad berbelas jugak. Batch junior lg ramai dr diploma. N dr diploma ni hebat2. For my batch, slh sorg overall distinction masa Pro Exam tahun 5 adlh dr diploma mikrobiologi uitm. Semoga anada diterima masuk sini :)

Anonymous said...

If nak masuk medic uitm. Dia guna pointer uitm or upu?

kamilkamaruddin said...

anonymous : im not sure because im from matric. Tp rasanya dy guna pointer uitm

Anonymous said...

Salam. May I know what are your thoughts on people who want to pursue studying in medicine a bit later than the rest of everyone else? Macam dia umur dalam lingkungan 23 tahun baru start degree in medic.. and will graduate at the age of 28? It's out of the norm, but is it weird to you? Thank you :)

Anonymous said...

salam. saya nak tanya. saya sekarang study assai sains hayat um. dan bercadang nak masuk medik uitm. uitm ambik budak luar tak.thank you

Aisyah said...

Boleh tak bagi email ? Saya nak tanya sikit pasal medic,

Luqman Arif said...
This comment has been removed by the author.
Faizal said...

Salam .nak tnya . Any chance nak dpt.mbbs uitm jika dpt B+chem pointer 3.67. harap dpt jwb utk memudhkan sya isi upu phase 2 tq.

Aisyah said...

assalam hi nak tanya. Saya 4flat cgpa tapi saya dapat band 3 for muet. Rasanya saya boleh dapat ke medic uitm ni ? Saya letak medic uitm ni as my first choice. Sekarang ni still ada lagi ke yang dapat band 3 or mmg semua band 4 n above ?

Azam Halim said...

faizal: sya nak jawab .sya pun ada mohon but we both wait for the result.and bile phase 2 nnti?

assalamualaikum, sya nak tanye kalau medic uitm ni x ada interview then cane kita nak tahu dpt ke tidak. maybe kita nye keputusan sama dgn upu result tu nnti eh.sbb member semua dpt iv but dorang x mohon uitm medic as first choice. sya mohon as first choice.then sya x de dpt iv offer dri uni lain.adakah sya tidak dpt offer sbb peluang utk medic uitm utk sya cerah ke? penantian yg lama dan mendebarkan serta melihat org lain dapat iv buat cemburu .ni sekadar luahan dan hrp dpt jawab soalan sya on bila nak dpt result ni? :)

Khadijah said...

salam, saya nak tanya berapa kos keseluruhan pengajian perubatan uitm, ada biasisiwa x, kalo pinjaman ptptn cover semua x?