Sunday, 1 December 2013

Ashbir sudah terbang .

Assalamualaikum.

*Menulis sambil mencicah biskut jagung gula dgn teh dan imran depan aku tgh syok layan movie*


Mereng siput sungguh apa ntah tetiba update entry baru.Kali terakhir tempoh tak update sesingkat 2minggu aku rasa masa 2011, zaman eksaited bagai baru buat blog.Masa tu nama belog masih legend, "Aku dan stetoskop" Peh,kalau dah budak medik tu kalau boleh semua benda nak tunjuk. Nak nak kalau labcoat tu satu fesyen kemasyarakatan yg tipikal,pegi Noriman tomyam pun aku sanggup pakai. Tpi tu dulu,zaman medik tu fantasi penuh angan2. Sekarang,jgn harap. Pakai baju batch yg tulis kat belakang besar2 "Medic 9th batch" pergi hospital aku anti betul. Geli aku heh.

Tadi baru bukak blog mamat mana ntah yg berlatar kemedikan dan sudah graduasi. Sentap jugak ayat beliau. Dah la hensem mcm aku, dasar peniru. Tapi sentap2 ayat beliau, aku lg tersentap dgn trend sekrang di twitta (ni pun satu kepoyo-an, twitter jd twitta bajet rap hip hop). Kemunculan makhluk Tuhan yg cukup gemar meng-up kan status sosial diri di alam maya. Mahu bagi nampak gempak pop pop sikit, lantas muncul lah pemilik akaun bernama sprti, TheOfficial_Kamil , TheRealCamillo, Twt_camel, KamilHarris_FanClub, Kam-El_MySuperhero dan sebagainya. Memang terserlah keartisan itu.

*Perut sudah dipenuhi biskut jagung dan imran sudah lari ke bilik*

Sudah 2 perenggan tp tak masuk tajuk lagi. Namun,di perenggan ni pun aku lebih tegar mahu melalut lagi. Sekrang musim busy. Maka haruslah sekarang aku kelihatan lebih ramping akibat terkejar2 dgn pelbagai aktiviti. Namun hampa, sampai kini lemak tepu masih tidak surut. *Oh ape kess tetibe kelaut segmen kesihatan?. Setelah belog GeBU deactivate, aku sekrang bajet nya mahu berjinak dgn bidang press yg lebih serius. Dapat masuk belog MESTA jdi invited author peh. Tapi kalau mintak ak tulis artikel bagai, bye bye. Memang salah orang. Ada baik aku ulas aktiviti budak medik berjoget joget [baca:flashmob] di KL sentral ahad ni. Baru namanya press freedom. Tapi belog MESTA bukannya ade orang baca. Mahu informasi segenap dimensi medik UiTM?sini lah dy. Siap ada entry khas ashbir lagi tahu?

Kenal atau tidak ashbir ni siapa tak penting. Tapi aku tulis sebab dy kawan aku yg sudah pandai terbang lantas ditinggalkan terus bumi malaysia.Nun jauh ke Boston,USA. Kejam sungguh biarkan aku terkinja kinja tak bersayap.Apakah selama ini kasih rindu ini tak kau sedari? Ahh sudah aku dah takde idea ayat jiwang.Motif lah kau sepatutnya nampak niat aku kan, bir? Aku nak ole ole USA negara uncle Sam (my god uncle sam gittew) tau. Dan magnet peti ais statue of liberty kat oldtown pun boleh dapat.Tak dikira.

Jadi siapa ashbir?Dy sedikit hensem, sedikit besar tapi banyak pandai.Ini bukan terbang main main travelog kembara diari hidupku bagai.Beliau ke USA setahun untuk buat research di Harvard Medical school dan Bringham n Women Hospital tentang endocrinolgy [endocrine kot?].Agak agak la sikit bila dah pandai tu.Sikap kepandaian dan genius yg tak dibendung sebigini lah melahirkan sifat sifat mazmumah seperti hasad dengki tahu?.Nasib baik dy jadi junior aku tahun depan,ini sedikit kelegaan hahahaha gelak jahat.

Ni bukti.Bukan calang calang tempat tahu? Hidup UiTM!Hidup Melayu!haha
Ashbir ni takde la aku rapat sejak year1.Masa tu dy rapat dgn Burg sebab ada kaitan dgn kisah kronologi gadis W.Aku yg masa tu rapat dgn Burg,kenal kenal gitu la.Tapi dah year2, dpt pulak si ashbir ni satu group PBL.Memang muka ni la jumpa selalu time PBL,SGS etc.Malam2 pergi tiru [baca:diskusi] esaimen dan presentation utk PBL.So,nak tak nak ter-rapat lah akhirnya (amboi ter ter pulak).

Burg,aku dan ashbir. *abaikan azizi,filp hair~*
Jadi sebagai seorang kawan sahabat sejati ukhwah fillah abadan abada, pemergian beliau setahun ke Boston amat dirasai.Maka tiada la seorang kawan utk berdebat politik,utk berkongsi rahsia tentang X dan Y,utk  bercerita berita sensasi dunia.Andai kau tahu derita ku rasa? *pulak dahhh,sumpah geli*

Untuk perenggan last aku serius sikit.

Jadi buat sahabatku ashbir,

Kenal kau atas ketentuan
Rapat kau atas keakraban
Percaya kau atas persahabatan

Pergi, maka kosonglah sesuatu
Pergi, maka capailah tuju
Pergi, kuatkan agama mu

Jauh, aku sunyi
Jauh, kau ku nanti
Jauh, kau di hati

Balik, kau permata
Balik, kau ku bangga
Balik, persahabatan taut semula

*Menangis teresak esak*

Bagi hadiah
Syahdu sikittt
From malaysia to USA.

ps:Gudluck Ashbir,Amal n Hasanah.We r proud of u :)
pss:Layan action on titan dua episode dulu baru tidur.
psss:Tengah plan gi Pulau kapas ni.Mohon berhasil




otak aku berfikir secara kritikal..

Friday, 22 November 2013

Pecah sunyi.

Salam

Lama betul blog ni sunyi menyepi.Berbulan tertangguh baru nak tulis balik.Tulis separuh,save dan delete.Ulang2 3-4 kali sampai aku pun menyampah ntah gila ape tulis benda merepek.Sunyi sepi ikan kekek mak iloi iloi blog aku.

Kesian.

Ak dah lama tak serius.Semenjak berpindah ward dari ibu ibu bersalin ke kanak kanak, aku agak terpengaruh dgn latar masyarakat dan sekeliling. Sungguh teruja lgi keanak anakan perangai sekrang. Nasib baik ada budak MAHSA n Taylor kat hospital tu.Baru ade feeling nak serius sikit.

Kesian lagi.

Sekarang dah hujung minggu ke2 di paediatrik. Tapi semangat study kalimanjaro mcm Pro Exam lepas tak jugak nak sampai. Setakat clerk 3-4 org patient pastu tido je banyak, aku tak sanggup pikir kan masa depan aku dgn paediatrik. Minggu depan kena serius. Study sampai lebam. Setakat buku Paeds Protocal tu nak lunyai mcm sawi rebus, no problem. Wekend ni clerk at least 10 org baru boleh keluar hospital. Pasang nebulizer kat patient asthma at least 9 baru boleh lunch.Titik!.

 Wah, imaginasi kemain.

Aku takde idea nak tulis ape. Tengok tajuk pun dah tahu niat aku tulis malam malam ni. Nak study malas, baru balik dr hospital clerk patient congenital heart disease.Nak tido mata tak ngantuk, petang dah tibai 2 jam sampai tak sempat cover topic febrile fit and neuro infection. So, ada baik aku melalut melalak pekik pekik kat sini walaupun dah nyata  aku just tekan tekan keyboard je pun. Rindu baca balik entry yg lama lama. Dari ayat tak matang dgn tulisan warna warni Dora the explorer sampailah ke ayat sentap yg mmg aku sorang je pun terasa disentap.

Dalam dalam entry tetibe terbaca entry pasal Halim masa dy nak fly Turki study sejarah. Kawan lama (junior setahun) masa kat Izzuddin Shah dulu dalam PRS.Dalam banyak2 form4 masa tu,dy lah paling aku rapat. Seseorang yg ada misi dan visi nya. Aku respek bab itu. Tak cerita lagi subjek sejarah. Dy pakar, aku lagi pakar. Setakat nak jadi top scorer dlm batch tu no problem lah. Peh keji sungguh aku nak bangga . Tapi hidung aku sudah selesai kembang dan kempis semula. Ape boleh buat?

Takde apa apa pun pasal Halim sebenarnya. Cuma aku teringat pasal kisah arwah Ahmad Ammar. Mereka sahabat baik di Turki. Sesekali mmg aku nmpk Halim dalam video n gambar Ammar. Kisah Ammar mmg satu teladan yg baik buat semua. Sumber inspirasi aku sepanjang minggu ni. Aku doakan husnul khatimah buat Ammar dan semoga Halim tabah atas kehilangan seorang sahabat.



Dah habis,aku nak tido.

p/s: Entah Halim ingat ak lagi ke tak haha

otak aku berfikir secara kritikal..

Wednesday, 28 August 2013

Nota untuk bakal hadek hadek junior.

Assalamualaikum

Aku sebenarnya jarang gila tulis blog petang2.Waktu syahdu sepatutnya di waktu malam.Tapi penyebab utama aku buat entry ni tepat pkul tiga petg sebb trend mood aku sekarang ialah dok layan youtube tgk video Just For Laugh Gags malam2.Kejadah betul depa pi prank prank orang.Kalau prank ammar rahman baru sempoi.

Sebab keduanya aku terlupa dah janji dekat nazurah [syakir baca:nazuzu] nak buat entry khas.Dy mintak tolg sampaikan amanat beliau sebagai org kuat Datuk KY dan Tan Sri Sahol..Kalau korg nak tahu,nazuzu ni MPP yg dah nak pencen dan bawak BMW kat faculty.So,korg yg baru nk 'up' [baca:masuk] kat medik uitm mmg akan jumpa selalu nazuzu dan kumpulan2 beliau.Di sini ade sikit pesanan dy sruh sampaikan.Aku ni sbagai org tengah shj.Al maklumlah dah ade belog feymes,haruslah dimanfaatkan wakaka.

*Tulisan hijau copy paste ayat nazurah*

1)Barang yg MESTI bawak
Nanti masa hari dftar 1 september nanti kat UiTM Shah Alam,kalau takde benda ni sila patah balik ke rumah dan bawak semula.Motifnya nanti korang xde la jadi budak annoying atau jd bahan bualan abng/kakak PM (fasilitator).Kemudian harinya pulak akan dicop sebagai budak bermasalah dan mahu saja ditampar laju2 sepanjang tempoh MDS tersebut.
*aku saja over*.You guys must read the list given to you masa korg accept offer tu tau!

a)Salinan IC + sijil lahir diri and parents yang DISAHKAN
b)All relevant academic transcripts(as stated dlm list yang diberi) yang DISAHKAN.Bawak BOTH SALINAN AND ORIGINAL
c)Bawa gambar berukuran passport banyak banyak.At least nak 8,lagi banyak lagi bagus
d)Bawa semua pakaian yg listed.
e)For those with asthma or penyakit berbagai(kronik) please make sure bawak inhaler or ubat.....*censored*
f)For documents,lagi banyak lagi bagus.Semua tu buat la copy lebih sikit dr yg diminta.

2)Masa isi borang
Jangan la isi last2 minit.Nanti semua benda tak siap bak kata pepatah seperti ayam berak kapur.Ehhhh?Ai student medik hokey,bukan sasteraw~

a)Please make sure you BACA arahan sebelum mengisi BORANG.
b)Isi borang dgn dakwat pen biru or hitam sahaja. preferably ball point. DO NOT USE LIQUID PAPER.kalau tk yakin, boleh bertanya time mds
c)For pengesahan, only pegawai kerajaan sahaja yg boleh buat. swasta cannot, paling teruk is ketua kampung

3)Di hari pendaftaran
Datang la awal kalau nk avoid problem.UiTM Shah Alam tu bukannya besar.Sempit.Dan yg dtg pulak beribu termasuk opah dan nenek yg turut serta walau pun tahu xde function.Datang2 je terus dftar kolej n dapat bilik.Yang lain2 tu nanti PM/fasilitator korg akan buat perjumpaan lain.Simple camtu je (Tak tahulah kalau tahun ni dah lain).Kalau budak medik dpt bilik sementara je tau.Seminggu je kat Shah Alam,pastu baru gi Sg Buloh.

4)Extra
Yang ni aku tak tau nak taruk macam mana.Actually nazuzu suruh aku edit ayat dy.Dy xkp jgn tulis macam dy garang.Tapi aku mana nak tau nak edit kalau dialog org bebel macam mana.hahaSo korg enjoy je la ayat dy ni sampai set di kepala beliau seorang yg sgt penyayang dan tak garang langsung.Aku serius ni,kitorg semua baik2,garang2 kat budak dentist je hahahaha. #GengBudakMedik #jk

"For those with asthma or penyakit berbagai(kronik) please make sure bawak inhaler or ubat. I swear if they kena asthma attack and tak bawak im just going to leave them on the streets. GASTRIC pon bawak ubat if need be. Please explain that melecet is not a SAKIT. if tknak melecet bawak plaster banyak banyak"

Ok dah habis pun.Kejap je entry ni siap.Sambil sambil tengok DIVA universal lagi.Bye.

Kamil
1)Sila google utk tahu siapa Datuk KY dan Tan Sri Sahol.Wajib tahu tau!
2)Selamat mendaftar dan menjadi warga UiTM semua :D
3)Kepada bakal junior yg baca ni,tolg sebar2 kan kat group FB korg ye.
3)Sorry nazurah!hehe

UiTM Shah Alam.Credit to blog cikbellaluna.Thanks.





otak aku berfikir secara kritikal..

Saturday, 27 July 2013

Fakulti Perubatan UiTM Part II

Assalamualaikum

*untuk Part II lebih untuk bakal pelajar,part I dulu mcm pengenalan umum*

Akhirnya!Setelah berbulan bulan tertangguh,hari ni aku nak siapkan jugak entry ni.Dari dulu kata nak siap....nak siap...tak buat buat buat jugak.Pemalas tu mmg lumrah,tp penyebab utamanya adalah Syakir Jamali dan Arif Radzi yg lambat mcm siput.Mereka adalah individu yg bertanggungjawab menyumbang photo photo utk dimasukkan dalam entry kali.

*Aku dah masukkan nama korang dalam blog aku,akan ku tuntut habuannya selepas raya puasa.Terima kasih.

Sebenarnya aku tak terpikir pun nak buat ala ala sequel entry satu tahun dua bulan yg lepas, Fakulti Perubatan UiTM . Tapi melihat kepada sambutannya gila meletup sampai trafik blog akan menjadi aneh laju menjelang musim masuk universiti mahupun musim keluar result matrik/asasi,aku terpikir utk buat Part II yg sedang kalian baca dgn penuh emosi itu.Kalau gagal untuk beremosi,ketahuilah bahawa aku sungguh beremosi mendengar khabar tersebut (baca:merajuk.).Dalam banyak2 respon aku terima,respon dri senior,lecturer n parent yg buat aku gila sentap.Sumpah dulu aku tulis main main minta publisiti bagai.Thanks anyway for the supports.Tambahan pulak,aku dah setahun duduk di Kampus Sg Buloh ni,semua selok belok sini boleh aku kongsikan.Hatta tips individu mana paling kedekut di kafe boleh aku cerita,ini kan pula fakulti tu sendiri kan.

*Aku sebenarnya malu gila dgn entry yg lama tu,ayat tak bole bla dan sungguh meminta  penyepak.Dah ramai baca -.-'

Kalau dulu aku rasa dah terangkan hampir semua pasal fakulti medic UiTM ni.So,aku mmg ketandusan idea nak merepek ape dalam part II ni.Aku main sergah je lepas ni ape aku nak tulis.Mari bersama saya kita merepek dalam versi berinformasi.

1)Sungai Buloh
Ini lah bandar yg menjadi kebanggan korang nanti.

"Hang belajaq mana noh??"
"UiTM pak cik"
"Ambik apa?Dekat manaaa?"
"UiTM Sungai Buloh pak cik,Alhamdulillah amik perubatan" *kembang idong*
"Lahh,awat aku xtau UiTM ada medik?Sg Buloh ada ka UiTM?"
"Haah ada la pak cik.Sg Buloh yg busuk tu.budak medik sini ja tau,pak cik mana la tau.Ok bye"

Ya,mmg tak best Sg buloh,Tp jgn risau.Selagi ade ketamadunan di situ,jgn difikirkan lagi aktiviti sosial korang nanti akan terjejas.Tp Sungai buloh ni kalau nak dibanding Shah Alam,jauh bezanya.Usahkan kata jimba,rapid KL pun susah nak jumpa tahu?.Lokasi kampus ni ter kedalam sikit,dalam 5KM nak ke pekan Sg Buloh yg bosan jugak tu.Tapi dekat la ngan Hospital Sg Buloh.Ala,korg newbie tak kena pergi hospital pun.3rd year nanti baru hari2 gi hospital sampai bosan.Kalau nak makan2 pulak,ade banyak restoran ala kelate,ala thai,ala din dan sebagainya kat Kampung Melayu.Dekat je.Kalau nak hangout+wayang+buang masa semua tu dekat One Utama,The Curve,Aeon Rawang,Aeon Kepong.Kat pekan Sg Buloh ade The Store yg dah lama dan buruk tu hahahaha.Padan muka.Tapi dah medik tu xyah nak enjoy2 sgt la.Habis habis pun sebulan sekali okey :)

2)Kampus baru 
Sebenarnya aku dah sebut sikit pasal fakulti baru dalam part 1 dulu.Tapi masa tu aku kat Shah Alam, tak duduk situ lagi.Macam xtahu sgt la,tulis pun main sebat taram je.Sekarang ni habis year2 dah,maknanya dah dekat setahun jugak aku kat sungai buloh ni.Nak compare dgn kat Shah Alam,of kos la ada pros and cons dy.Tapi jgn harap la aku nak cerita benda tak best kat dalam blog.Benda tak best kena rasa sendiri beb.Baru feeling syahdu sayup sayup ombak beringin.So,aku cerita yg best best je la kampus Sg Buloh ni.

Aku malas cari gambar.So aku kutip gambar yg aku edit khas utk final exam semIII dulu haha
Kita mula dengan fakulti la.Kat sini ada bangunan akademik besar gedabak walaupun student takde la ramai mana.2 batch je kot,year1 n year 2.So,muka muka tu jelah hari hari korang jumpa sampai nak termuntah.Kalau bertuah jumpa akak cleaner bertukar tukar.Ok lah tu,ada variasi.Bangunan besar ni nama glamour dy mitochondria.See?kalau dah medik tu,sume benda nak medical term bagai.Dalam mitochondria gergasi ni,dy tak produce ATP.Tapi dy sedang produce bakal bakal doktor yg hebat pemacu harapan negara bangsa...zzz.... -.-'

*Doctor2 biochem pasti kagum melihat aku mention ATP di sini.haha

Bangunan ni 9 tingkat yg dilengkapi 3 auditorium yg sungguh mewah jauh bak langit dan bumi compare dgn lecture hall D kat Shah Alam yg xde air cond dan berkongsi year1 year2 tu.Kat sini satu year 1 punya,satu year 2 punya and satu lagi auditorium besar yg selalu guna kalau ade majlis ape ape.Bagus,lecture hall tak kongsi kongsi ni.Dr Effat (pathologist) pun galakkan study kat lecture hall bila free.Kat mitochondria ni jugak ada medical museum yg awesome.Semua gross specimen yg normal atau yg ada disease boleh jumpa.Lung carcinoma ke,breast carcinoma ke n dll.Lagi ada medical library yg besar giler tp sikit orang.Medical books bersepah sepah (baca:banyak) kat sini.Kalau tak beli buku pun takpe,pinjam library pun okey.Bukan baca sgt buku tu..opss..Pastu ada 5 jenis laboratory.Tapi lab anatomy ade bangunan sendiri.Dari mitochondria tu ade skybridge pegi bangunan anatomi.Lain lain tu macam biasa lah,pejabat,kelas ,student louge kejadah semua tu.

Ini lah dia Auditorium 2.Besar,sejuk dan ade 1 projector besar n 6 TV LED .Sedap tido nih hehe
Medical Museum.Cantik dan teruja gile kalau budak baru.Aku dah bosan masuk. -.-'
Medical library.Besar gila baq hanggg.Buku pun banyak.Taufiq jadi model.
Multi Discipline Labaoratory.Banyak practical kat sini lah.huhu
Anatomy Dissection Laboratory.Yg ni aku cilok gambar Titie kat instagram.Cool sangat haha.
NI kolej kediaman.Yg atas tu koop,yg bwh tu bilik study bhgian luar.
*Auditorium besar tu selalu guna utk Clinico Patho Conference (CPC) tiap2 pagi rabu.Lecturer present case pastu ade debate sikit dgn lecturer lain.Kadang2 korg tak paham pun dyorg cakap ape.Dengar je lah.Best!
*Sebenarnya yg dah siap baru separuh,half mitochondria.Fakulti pergigian punya bangunan kat sebelah under construction.Sebelum semester baru bukak september nanti insyAllah siap.
*selain mitochondria,ade 2 lagi bangunan besar:Clinical training Centre (CTC) dan Institute of Molecular Medicine and Biotechnology (IMMB)

Ini lah CTC,UiTM  mini hospital.Patient ramai jugak admit sini.Tp tak se busy hospital Sg Buloh la.
3)Kurikulum
Macam yg aku dah cakap kat part I dulu,sistem yg diguna pakai adalah Integrated System and Hybrid Problem Based Learning Stratergy.Pergh nama nak gempak bajet nk pancing budak.Tak paham,hokey.Maksudnya korang akan belajar semua subjects sejak dr first module lagi.Semenjak sudah graduate pre-clinical ni,ak semakin lupa apakah module2 yg ada (wahahaha belagak gila).Contoh module tu macam  General Module,Respiratory Module,Gastrointestinal Module,Reproductive Module.Banyak la,boleh tgk kat website faculty.Kalau system lama,belajar by subject.Year1 belajar normal (anatomy,physiology,biochemistry),Year2 baru belajar abnormal (pathology,microbiology,parasitology n pharmacology)

Ringkasnya macam ni subjek korang nanti.

Anatomy
belajar pasal tubuh badan grossly.Kena tau la organ2 yg terlibat.Dy punya location,relation,blood supply,nerve supply,lymphatic drainage semua tu.Pastu akan selit2 sikit applied anatomy yg selalunya berkait dgn surgery.Yang ni mula2 ada lecture sejam pastu ade lab practical pulak.Main la dgn patung ke,mayat ke,dan plg sedih dapat gambar je haha.Time practical la dpt jumpa clinician yg terdiri dri surgeon,opthalmologist,cardiologist dll.

Our beloved Prof Hamid,an anatomist.
Histology
belajar pasal microscopic appearance organ2 tu.Dia punya layer bape banyak,special cell yg ada dan semua2 yg korang boleh tengok dgn microscope lah.Sama juga,mula2 ada lecture sejam pastu ade practical kat lab.Jangan risau,microscope mmg oke.Memang boleh nampak punya tak macam microscope matrik yg tak nampak ape pun hahahaha.

Prof Marina Kapitonova.A russian histologist.Best Prof ni tau.
Embryology
belajar pasal proses kejadian dan pembesaran organ2.Nama pun embryo,belajar pasal embryo la.Contohnya macam urinary bladder,mana asal dy?mcm mana proses boleh jd bladder matang? n ape contoh2 congenital anomaly yg boleh kena kalau organ tu membesar tak betul.Yang ni ada lecture je,xde laboratory pun.Tp kat museum ada rasanya baby yg ada anomaly.Ntah,aku jarang pegi museum pun .

Physiology
belajar pasal normal proses dalam badan kita.Selalunya anatomy n physiology mmg berkait rapat pun.Contohnya mcm menstrual cycle.Kena tau lah hormon ape yg terlibat,macam mana boleh period semua tu.Banyak lecture je,jarang2 ada lab.

Biochemistry
belajar pasal enzyme+molecule+pathway.Yang ni mmg subjek susah sikit sebb banyak sgt pathway/cycle yg kena tau.Ala,mesti pernah dgr TCA cycle,ornithine cycle,gluconeogensis etc masa SPM/asasi kan?benda2 tu lah tp lagi detail dan menggilakan.Dah ada pathway,mesti ada enzyme kan.Mana boleh main tukar je.So,gabungan pathway dan enzyme yg unik setiap satu membuatkan biochemistry sgt seronok dan adventure (my God -.-').Ni pun banyak lecture jugak,lab sikit je.

Molecular Medicine
Yang ni cabang kepada Biochemistry jugak la kiranya.Tapi dy lebih kepada genetic dan laboratory based.Benda benda yg korang belajar macam duplication,robertsonian,codon bla bla tu la.Plus kat UiTM mmg ada pusat dy.Banyak research budak master kat sini la.Institute of molecular medicine and biotechnology (IMMB)

Pathology
belajar pasal penyakit.Beribu ribu penyakit selain penyakit berjangkit korang belajar masa ni lah.Apa risk factor,pathogenesis,complication of the disease etc.Patho banyak masa year2.Year1 banyak fokus subjek2 yg ak ulas sebelum patho ni.Lecture Patho ni banyak,lecture banyak,practical banyak n 'homework' pun banyak.Sila study dgn penuh kerelaan.

Doctor Surgey Gupalo from Russian.Aku punya facilitator masa PBL.Dy pathologist.Amik gambar senyap2 haha
Microbiology
belajar pasal microbe lah sama ada bacteria,fungi,virus dan laboratory testing nak detect binatang ni.Yang ni pun susah jugak sbb aku tak suka.Gila ape nak hafal semua nama makhluk2 yg pelik2 tu,dah la beratus.Pastu setiap satu ade feature masing2.Kena tahu lah menatang ni menyebabkan penyakit ape,camne boleh kena,nak guna ubat ape etc.

Dr Lwin Lwin Nyein,microbiologist from cambodia.Aku mentee dy sejak year 1 huhu

Parasitology
belajar pasal parasit pulak.Yang ni mudah sikit sebb lecture dy pun tak berapa banyak.Pastu lecturer pulak suka bg spot yg 99% masuk exam hahaha.Lebih kurang macam microbe jugak tp yg kumpulan binatang yg lain macam cacing ke,nyamuk ke dll.Meski pun aku sedar parasit dlm kalangan manusia kian bercambah,ak masih tak jumpa clinically importance kumpulan parasit ini dalam bidang perubatan.oke lawak ak tak berjaya.Sama macam microbe,ade lecture dan pratical

Pharmacology
belajar pasal obat ye tuan tuan.Ubat bukan main berlambak dan setiap seketul tu ada lain lain mechanism of action,contraindication,adverse effect dll.Pharmaco ni walaupun susah tpi best.Subjek ni la antara subjek aku sanggup bukak buku tebal tebal dan baca.Lagi satu,lecturer pharmco la lecturer yg paling best.Semua bagus2 belaka,tak tipu lagi2 yg dari Russia.Kalau dyorang terang tu,mmg kaw kaw la nk bagi korang paham.Btw,pharmaco ade lecture je,takde lab.Ini medicine bukan pharmacy.Kita tak buat ubat oke.

Population health and preventive medicine
belajar pasal community health.Aku nak cakap pun susah la.Basically dy ada 2 main topic:Epidemiology and biostatistic.Epid ni belajar pasal outbreak,disease surveillance,disease control etc.Contohnya kalau ada wabak yg melibatkan kesihatan komuniti.Subjek ni susah walaupun nampak senang.Ayat berbelit dan mengelirukan.Kalau biostatistic tu macam biasalah buat graph,susun data bala bla bla.Pergh aku tak minattt T.T *menangis*

Prefessional Personal Development
nama je gempak tapi belajar pasal...ntah,ak xpaham sgt.Sebab dy mcm common sense pun ade.Kadang2 macam ke arah psychology sikit,pastu spin masuk self esteem sikit (pergh tajuk elektif aku) .Senang korang tunggu je lah ape PPD ni.Subjek ni ringan je.

4)Exam
Setiap medical school ni exam dia lain lain tau.Macam UKM dy takde professional exam and final exam dy ikut subject (UKM je la aku tau sbb cousin ak amik MD UKM).Untuk MBBS UiTM,sumpah kompleks gila.Aku mention gila pun sebenarnya tak cukup utk describe keadaan sebnar.So,ia adalah gila kuasa dua.Instead paper exam ikut subject,paper kita ikut bentuk soalan.Waaa tak paham T.T

Progress Test
Progress Test(PT) ni macam End Of Module(EOM) kat UKM.Bila dah habis satu module,mesti ada test nye.Kalau Year1 PT jumaat pagi,Year2 jumaat petang.PT ni soalan dy format MCQ (Multiple choice question),jawab true or false je.Satu PT ada dalam 20-30 soalan,ikut module yg belajar tu pendek ke panjang.Kalau panjang gila macam CNS,ade 2 kali PT.Satu soalan tu pulak ade 5 soalan kecik.Nampak macam senang tp yg leceh dy ade negative marking.Kalau salah tolak markah.Kejam gile.Kalau nak tibai jawapan pun kena hati hati.Lagi satu,soalan MCQ ni la yg suka tny merepek2.Detail se detail dy boleh tanya sampai korang rasa 'kejadah ape aku baca semalam?'.Selepas habis PT,ade sesi audit.Lecturer akan bincang jawapan terus.So,mmg dah boleh agak result kita ape.Aku kalau mcm susah tu,ak buat pekak je masa audit.Gila ape nak masuk weekend takde kerja ak nk stress pikir result PT.Lagi satu,jumlah semua PT dalam satu sem tu,dy carry mark sebanyak 30% utk final.So,kalau ade 6 module,satu PT bagi 5% je la.Sikit je.

Final Exam
Ni exam biasalah bila nak habis semester.Kena revise lah balik module2 yg ada dlm semester yg berkaitan.Study week panjang,2 minggu.Tp bila nk dekat2 habis tu,mmg rasa nk termuntah dah pun baca.Banyak gila gila kena baca balik.So,nasihat aku jgn straight je baca 2 minggu tu.kadang2 pergi la kuar jalan2.Sem II aku pulun maut,tp dpt B je.Sem III aku study kuat jugak tp kadang2 tu rilek je,gi kuar jalan2 main panjat panjat skytrex shah alam.Tup tup result dapat A.Sudah nya aku kena belanja budak rumah sbb gatai buat janji.Ok,UiTM punya final exam ni pelik sikit.Sebb paper dy tak ikut module mcm UKM,tp ikut bentuk soalan.Maksud dy klo paper bulat bulat,kena bulat bulat sampai habis.Kalau paper essay,meroyan lah kat paper tu sampai tak cukup kertas.Soalan setiap paper ni merangkumi semua module yg ada,sbb tu dy susah.Korang kena prepare semua utk each paper.Tak macam SPM,klo bio esok,malm ni study bio je.Tp yg ni klo MCQ ke,SAQ ke,OSPE ke,PBQ ke sama je semua.Kena study setiap module.Yg beza hanya bentuk soalan.Kalau MCQ tu macam PT lah.Cuma Final ada 70soalan *pengsan*.SAQ (Short Answer Question) pulak macam essay atau soalan berbentuk subjective.Ala,mcm kacak itu subjektif...zzz...ok xde kaitan.OSPE pulak dekat lab.Ade 30 station,setiap station tu dy bagi la specimen ke,microbe ke pastu ade la soalan.Contoh station pathology,dy bagi seketul breast yg ada tumor.Korang kena detect ni tumor jenis ape,describe breast tu mcm mana.Setiap station 4 minit je,kena cepat gile.Pastu PBQ (Problem Based Question),soalan dy macam PBL (baca part I).Dy bagi case,pastu dy bagi soalan.Kena diagnos la penyakit ape,drug ape nk guna semua tu.Kalau tak dapat diagnos,babai la PBQ.Final exam ni sumbang 60% total final.Dalam 60% tu,OSPE 40%,MCQ 30%,SAQ 20% n PBQ 10%.Pening kan?Kalau final dpt 80%,kena convert 80 tu ke dalam 60% peruntukan utk final exam.Haha dah macam bisnes.

Professional exam
Ini dia exam yg sungguh kejam dan mencarik2 daging.Pro Exam ada dua kali.Pertama Pre clinical Professional Exam masa sem4 dan Clinical Professional Exam masa sem10.Aku sebenarnya baru je habis Pro Exam,dah lulus pun.Sumpah happy gila habaq hanggg.Mana tak nya,aku separuh mati telan,minum,makan,mandi segala benda medik medik ni sepanjang 3 minggu study week.Pro Exam ni kena baca balik dari semester 1 punya topik.Sikit je,ada la dalam 570 topics (thanks to Arif sebb kirakan.Sila visit blog beliau hehe).Memang 'sempat' pun 3 minggu nk cover semua kan.Lagi2 yg sem1 n sem2 yg dah satu hape pun tak ingt dah.Ok,Pro Exam ni mcm golden ticket la untuk masuk clinical year.Kalau tak lepas,kena repeat selepas korang dah puas menangis menyesal bila fail.Format dy sebijik macam final exam.Yang bezanya dy melibatkan 4 smester punya topik,tak mcm final yg hanya satu semester shj.Jadi spot question memainkan peranan yg sgt penting di sini hahaha (jgn ikut,ini budak malas mcm ak je).Lagi satu bezanya,MCQ mmg melampau banyaknya.Ada 150 soalan *pengsan sampai koma* yg setiap satu ada 5 soalan kecik.Lebih kurang 750 soalan untuk paper hari khamis,MCQ's day.Oh lupa,exam seminggu tau dan setiapa hari ada,takde gap gap.Memang masa study week tu kena 100% prepared dah.Dan last sekali masa Pro Exam ada OSCE .OSCE ni korang boleh bajet jdi doctor kejap sebb exam dy amali buat clinical things.Dia ade 2 station je.Korang kena ambik history patient and diagnose disease.Ade la org berlakon jdi patient nanti.Lagi satu kena buat clinical examination mcm amik blood pressure ke,reflex test ke,check mata ke etc.Doctor yg akan bg markah kat sebelah tu.Pro Exam ni markah dy 60% jugak.30% dari final exam n 10% dari PBL.Lebih kurang je

Oke,habis pun aku merepek panjang2.Penat tahu tak tp aku suka hehe.Sebenarnya ade 2 point lagi aku nak cerita.Clinical year and MBBS with Advance Medical Science.Tapi pikir pikir balik tunggu part III la bila aku dah habis year3 nanti.Lagi setahun InsyAllah huhu.Yg MBBS with AMS tu rasanya  ada baik kalau kawan2 aku yg buat AMS ceritakan.Dyorg lebih tahu,lg umpph berkrim kalau nak saiko saiko budak.Kalau ada dyorg buat entry pasal benda tu,aku taruk link nanti.Aku pun dah ngantuk nak tido.Dah la aku banyak gila tangguh movie sebb nak siapkan entry ni.Berbulan tahu?Takyah cakap movie la,report research elektif aku pun abaikan juga urgh.

Ni lah dy contoh invitation letter utk buat AMS.Aku cilok dr blog Ammar.Dy ngan burg, kawan ukhwah fillah uhibbukum fillah alhamdulillah dapat hehe
Ohh lupa satu lagi,sebenarnya si nazuzu ade suruh aku post something pasal pendaftaran pelajar baru.Dy kata nak email benda ape nak tulis.Sampai sekarang takde.So,kalau korang bakal junior aku yg nak dftar nanti,kalau ade soalan berkaitan pendaftaran boleh la refer si Nazurah atau Fatheen.Dyorang MPP fakulti medik,orang besar jajahan ni.Tp nak pencen dah haha.

Cukup sekadar itu,maaf la ayat aku bersepah sikit kali ini.Lama tak tulis maklum la,skil sentap menyentap pun semakin hilang.Ramai pembaca untuk entry part I dulu,mencecah 6000 view dlm masa 13 bulan.So, banyak la respon yg pelbagai.Ada budak,ada bakal junior,ada senior aku sendiri,ada lecturer (Dr nori -.-'),ada parent dan sebagainya.So,kalau penggunaan bahasa yg kurang sesuai harap dimaafi lah terutamanya kepada golongan ibu bapa.Aku cuba utk buat ala ala girang gurindam jiwa berentak jazz sedikit agar tidak bosan sesuai semua peringkat umur,malanganya tak menjadi.So,diharap info info yg nak disampaikan itu dapat lah dikutip walaupun membaca dalam keadaan annoying dan mahu saja mengetuk ngetuk kepala si penulis.

Kamil
1)Yes dah habissssss!Siap pun!
2)Kepada pembaca budiman,saya merendah diri memohon doa kalian untuk saya berjaya dlm bidang ini.Apelah sgt entry busuk tp berinformasi ini berbanding doa doa kalian =) *kenapa busuk ?*
3)Kepada rakan rakan satu batch terutamanya ammar rahman yg mengharapakn tulisan merepek dan meroyan aku,harap bersabar.Entry berinformasi begini mmg tak sesuai utk korang.
4)Clinical year InsyAllah bulan september nanti.Doa doakan yg terbaik =)
5)Kalau ade yg nk cari aku kat FB,type je Kamil Kamaruddin.Nanti ak approve ikut mood haha

MBBS UiTM Ninth Batch.May Allah bless our friendship till the end :D
 Sekian sahaja,Wassalam ^^


otak aku berfikir secara kritikal..

Saturday, 13 July 2013

Post Exam+AMS dilemma+Syahdu+Elektif+Ramadhan

Assamualaikum

Housemate jejoget gangnam riang yahoo
Lama betul rasanya aku tak update blog ni.Kekangan masa,biasalah medical student.Sibuk dan sungguh menerajui wawasan seorang doktor yg sgt tipikal dgn sikap tersebut.Haha xpayah nk medical medical sangat la bulan ramadhan ni.Hatta lagu Maher Zain ramadhan yg tusuk menusuk kalbu tu pun tak beri alasan medical untuk beralas sesuatu tak medical kan.Haha meroyan dan ak pun tak paham serta motif kaitan antara kedua dua tersebut.Abaikan

*Lagu Maher Zain ramadhan ni mmg best pun.lagi2 arabic version =)

Sebenarnya mmg aku agak sibuk sebulan dua yg lepas.Kalau bukan kerja MESTA yg banyak tertangguh,aku sibuk pulak dgn Pre Clinical Professional Exam.Ni exam bukan main main jah temah wan lebor,ni exam besar.Sekali semua 4 sem dy cover.Jenuh jugak nk study semua balik.3minggu study weeks mmg tepu otak.Soalan dy mak kau vavavom kebabom.Lagi lagi soalan biochem SAQ.Tapi Alhamdulillah.Semua tu sudah lepas dan pun tahu result nya.Lulus,so hello clinical years!

*OSPE patho ak jwb bronchopneumonia kat soalan small cell lung carcinoma.HAHA -.-'
**Million congratulation for those who got distinction.Hebat nya korang =)

Bila musim2 result keluar ni,cerita paling hangat (ke aku sorang je perasan lebih?) tahu ape?Of kos lah AMS.Sumpah tiba tiba aku boleh sibuk nak terpikir pasal AMS jugak.Macam lah dapat.Perasan betul.Tapi aku nak pikir jugak.Lagi lagi lepas Dr Lwin ajak buat AMS dgn dy.Ada international conference buat aku goyah tu.Sepanjang aku jd student medic UiTM,tak pernah sesekali aku terpikir nak ambik AMS.Harvard ke,Oxford ke,peduli ape aku?Janji aku nak habis MBBS awal.Lama tahu setahun tu just utk research je,stop belajar pulak tu.Tapi sejak 2-3 hari ni,mcm berbolak balik.Entah la...Ade sembang dgn Imran hari tu dalam kereta.

Aku:Im,ko konfem kan ambil AMS nanti?
Imran:Nak!
Aku: *dalam hati* ..memang la ko nak,tak jawab soalan betul haha..
Aku:Ape pandangan ko pasal AMS ni?
Imran:Ntah la kamil.Tapi pernah ade orang suruh aku jangan ambik.
Aku:Hmmm...aku rasa tak patut la mcm tu.Bagi aku tak perlu ajak [baca:hasut] ambil atau tolak AMS ni.Lain la kalau orang tu yg minta pandangan.
Imran:Minta ape?!
Aku:Minta pandangan.Aku pernah jd orang yg anti-AMS n aku rasa annoying gila bila orang ajak aku join.And skrg dah neutral ak dapat rasa the same thing happen kat pro-AMS pulak 
Imran:Hmmm ntah la kamil....eh dah sampai KTM.Balik dulu kamil.Assalamualaikum.
Aku:Okey,waalaikumussalam.

*Of kos aku ubah skrip sikit.Sori im hehe.Btw,dy bukan baca blog aku pun wahahaahahaha

Sekarang ni musim syahdu.So many things happened n im so tired of it.But as my friend of mine told me,hidup ini matlamatnya dah jelas.Tak perlu sebenarnya susahkan diri dgn picisan picisan lumrah duniawi.Just move on and shine shine shine your way yeay.Terkadang ak terfikir,untuk apa kita bimbangkan benda yg sudah tertulis surat menyurat suratan takdir?Untuk apa kalau satu dunia tahu masalah apa sedang kita hadapi sedangkan ada yg sentiasa dengar?.Hidup ini bukan paksinya di dunia.Lebih dari itu.Malulah wahai diri,kita masih tenggelam dgn sesuatu yg tak perlu.Allahurabbi.

Semakin kenal,semakin kita kenal sikap sesorang.Barulah tahu si folan si folan ni mmg annoying gila kalau ajak study.Si folan si folan ni pulak sungguh mintak penyepak kalau ajak berjalan.Dan si folan si folan mmg membuka luas ruang utk disekeh kepala beliau tatkala semua benda dibuat salah di matan beliau.Tapi adakah sekadar itu ? Benci membenci pendam dalam hati hanya membaja satu pohon yg sudah tahu hasilnya buah yg busuk.Ini lah hakikat dalam hubungan.Susah utk cari yg satu kepala tapi perbezaan dan lengkap melengkapi itulah rahmat disebaliknya.

*Kalau kita belajar untuk memahami orang,InsyAllah Allah memudahkan orang utk memahami kita

Sebenarnya walaupun aku dah habis exam seminggu lepas,sibuk aku tak habis habis lagi ni.Tetibe pulak ade projek elektif (projek la sgt -.-') .Rasanya aku ade tulis kat entry lepas,lupa dah yg mana.Tajuk gedik nak adventure bagai.Pergi kampung orang asli kunun.Last last nak key in data dalam SPSS betul buat gila sewel sewel suam anak itik [?].Nasihat aku buat junior,masa kelas Dr Aqil atau Dr Rodi kat lab tu,belajar la betul betul.Ni nak cari T-test pun terhegeh hegeh.Lempang nak?

*Pergi kampung orang asli kat kelantan best wooo.Sempat singgah cameron yg tak boleh bla tu

Sesi menemu ramah orang asli yg tak berapa nak paham/
Oh ya,sekarang ni bulan ramdhan.Selamat berpuasa la buat semua.Taraweh jangan sesekali tinggal.Letih ke,sakit ke..ape ape alasan lah,cuba jgn jadikan penyebab tinggal taraweh.Buat sendiri pun boleh.Cepat habis wahahahaha.Qiam tu susah sikit,tp bak kata Ridhauddin,kita kena sentiasa ada azam nak buat.Azam tu penting tahu?.Kalau nk senang buat lah sebelum tidur atau sebelum sahur.Macam budak rumah aku,kemain sahur pukul 5.Habis ramadhan ni ade Raya kan?Malas nk meroyan bab raya.Nanti la entry baru dekat dekat raya nanti huhuhuhu.Ah sudah.Gedik semacam pulak nak huhuhuhuhu bagai.

ciplak google
Okey dah la tu.Aku dah takde idea best walaupun aku tulis sebelum sebelum ni pun tak best jugak.Lama tak tulis ni mmg tumpul sikit.Pastu ngantuk pulak tu.Pastu nak pasang lullaby lagi.Pastu bla bla bla...

Ok bye.

Kamil
1)Insyallah entry Fakulti perubatan part II dalam pembikinan.Aku takde idea pun.
2)Bila aku nak balik ipoh ni :(
3)Ambik kau,pageview 2 hari ni je dah lebih 500.Okey tak banyak pun -.-'
4)Tajuk entry kali ni sungguh pemalas nak cari.Tambah tambah pun boleh.


otak aku berfikir secara kritikal..

Sunday, 26 May 2013

Iklan segera.Kecemasan!

Assalamualaikum

Ini entry penuh rakusnya kesegeraan nya.Ammar berjaya bongkarkan belog hampas gas aku kpd kpd Dr Norizal. omaigodddd

Ok,sekarang musin premed.Hatta ak tulis ni pun curi2 masa time bertugas daftar bebudak Premed.Ada baiknya aku jatuhkan sedikit entry PRU,kita up-kan lagi entry Fakulti Perubatan UiTM

Dan malam ni si Syakir Jamali mahu mebuat onar.Katanya mahu mempromosikan belog ni kpd bebudak Premed masa program pengenalan.Traffic laju lagi minggu ni.



Kamil
1)sumpah segan. -.-'
2)Untuk bakal pelajar MBBS220 UiTM,nantikan entry Fakulti Perubatan UiTM Part II.
otak aku berfikir secara kritikal..

Sunday, 19 May 2013

Analisis PRU13 Part II:Selepas 5 Mei (maaf,ini diari sebenarnya)

Assalamualaikum .

PR tewas tapi maju

SPR sudah umum keputusan semalam.Penat tunggu dr pukul 8malam.Pertama kali dalam sejarah,keputusan PRU13 seakan akan disorok kepada rakyat.Sehingga jam 12,hanya Sarawak tak habis habis diulasnya.

Kecewa ku pada SPR

Sebelum tidur,akhirnya aku sempat tahu keputusan jua,dgn pengumuman BN berjaya ambil minimum 112 kerusi parlimen,jelas aku faham.Fahami yg PR tewas lagi kali ini.Malah,ada ura ura PR tumbang di Perak dan Kedah.Peluang terbaik sejak 12 pilihanraya lalu sudah terlepas.Dan keputusan PAS dan PKR masih misteri.Hanya DAP diberitahu..Ahh,masuk tidur dulu

Sekali lagi kecewa ku pada SPR

Sedih hati,pujuk pd Ilahi .

Sedih sesedihnya.Itulah gambaran sebenar.Aku terus ambil posisi di ruang tamu utk tidur.Mata tak mampu lelap.TV masih terpasang terdengarkan celebration dan ucapan Najib Razak disambut sorakan.Nexus dibuka tutup berkali hanya mahu pastikan itulah hakikatnya.Sedih disorok.Sorok.Sorok lagi.Sorok hingga tertidur.

Bangun pagi hari ini seusai solat subuh ku capai segera nexus dgn harapan.Ku jejak malaysiakini utk ketahui update terbaru.Sedih lagi,benar benar sedih.BN secara rasminya mendapat 133 kerusi berbanding PR hanya 89.Nampaknya,aku perlukan mekanisme berkesan lupakan duka seketika.Tidur di katil mak.Bangun sudah pukul 10.30.

Berkali kali aku cuba pujuk hati.Banyak cara,tak mampu juga.Sesekali buka facebook dan twitter.Banyak sekali rakan2 post apa sebenarnya yg berlaku.Ketirisan dan ketidak adilan telah menjadi maharaja rupanya.Banyak,sungguh banyak bukti buktinya.Pedih untuk diulas,sakit utk diingat.Ku serah pd Mu Ya Allah.Sngguh ku tak redha setiap dari itu.

Namun,tiba tiba seorang rakan post video Tuan Guru hadi Awang.Ibrahnya jelas,perjuangan kita belum selesai,Allah sedang menguji.Scroll lagi,terjumpa pula raut wajah Tuan Guru Nik Aziz,sayup suci wajahnya yg berpuluh tahun tak kenal erti penat lelah apatah lagi berputus asa.Scroll lagi,terjumpa qoute kata Tuan Gurun Dr Haron Din yg menginsafkan.Jahilnya aku.Air mata hampir gugur.

Pesan Tuan Guru Hj Abdul Hadi

"Walau perjuangan kita di pihak yg benar,tapi jika dalam perjuangan kita tidak ikhlas,tidak taat,tak ada adab,tak sabar dan penuh gopoh gapah,ada sifat gelojoh nak menang,hanya tahu usaha tapi tak pernah nak tawakkal utk serah pada Allah,maka Allah tangguhkan lagi kemenangan kita..."


Pesan Tuan Guru Dr Haron Din

"Kalau Allah bagi kita menang,Dia boleh memberinya dgn sekelip mata.Tapi saja Allah tangguhkan nak uji istiqamah kita,kesabaran kita..."




Analisa pedih berbisa

Yang lepas sudah lah yg lepas.Keputusan sudah ada.Itu realitinya.Aku enggan guna perkataan fakta.Ia sangat kotor dan jijik untuk setaraf fakta.

Malaysia
BN:133 kerusi parlimen / 60peratus kerusi /5.3 juta undi /48peratus undi
PR:89 kerusi parlimen / 40peratus kerusi /5.6 juta undi/52peratus undi

BN:60% kerusi dgn hanya 48% undi
PR:40% kerusi dgn 52% undi

What the heck?

Semenanjung
BN:84 kerusi parlimen (4,358,890 undi)
PR:81 kerusi parlimen (5,023,880 undi)

Malaysia Timur
BN:50 kerusi parlimen (942,149 undi)
PR:7 kerusi parlimen (567,808 undi)

Dari keputusan atas,secara jelas kita dapat lihat keberkesanan konspirasi berkurun BN iaitu pemetaan/persempadan semula.Taburan pengundi yg tidak sama rata menyebabkan jumlah undi tak menafsirkan nilai sebenar kerusi.Sebagai contoh,kerusi Seputeh dimenangi Teresa Kok dgn majoriti 51 ribu undi,sedangkan ada sesetengah kawasan/kerusi (eg:Putrajaya) hanya mempunyai jumlah KESELURUHAN pengundi adalah 3 per 5 dr jumlah MAJORITI di Seputeh.Tetapi di peringkat Parlimen,2-2 memberi nilai kerusi yg sama iaitu satu kerusi.Seputeh dimenagi DAP,Putrajaya dimenangi BN.Itu permainannya.

Sama di peringkat DUN.Walaupun PR berjaya menambah baik bilangan kerusi iaitu penambahan 71 kerusi,PRU13 menyaksikan PR hanya berjaya menwan 3 negeri berbanding 5 negeri pd PRU12.

Kerajaan sekarang tidak mewakili suara majoriti rakyat Malaysia.


Satu perkara yg dapat dilihat ialah kebangkitan drastik yg ditunjukkan pengundi2 di sebelah timur malaysia (Johor,Sabah n Sarawak) terutama di Bandar utama.Walaupun ianya tak menghasilkan keputusan yg disasar PR (10 kerusi setiap satu negeri),penambahan kerusi sgt membanggakan hasil kempen aggresif PR terutamanya melalui Jelajah Merdeka Rakyat dr PKR dan Ubah dr DAP.Kerusi kerusi tersebut adalah seperti Batu Pahat,Kluang,Kulai,Gelang Patah,Beaufort,Penampang,Miri,Sibu,Sarikei,Stampin dan beberapa tempat lgi.Semua kerusi ini dipegang BN pd PRU12.Kerusi di Johor juga banyak hampir melakukan kejutan sperti di Labis,Muar,Tebrau dan Pasir Gudang.Sipi nak menang beb.Ceit!


Perak dan Terengganu hampir cipta kejutan.Perak plg sedih.Tempat aku,aku dah tak sanggup ngadap muka Zambry Abdul Kader terpampang besar tepi jalan utk lagi 5 tahun.Keji sungguh meracau psikologi aku dikala memandu.Dua kerusi sahaja kerusi yg membezakan.Di DUN Manjoi,BN menang dgn majoriti 100,tpi undi rosak dekat 700.Konspirasi nirrojim apekah?.Tapi apa yg melegakan,DUN tempat aku Hj Radzi berjaya tumpaskan Midah samseng.Aku malas nk cerita dy samseng tang mana.Nanti sumpah menyumpah kalian terhadap beliau.Cukuplah aku katakan dy pasang banner besar gedabak bersepah sepah dekat Pengakalan tu.Racau jiwa.Racau!Ohh lupa,di twitter,ade hashtag #TumbangMidah.Berkesan juga.wakakaka.

PAS cemerlang di Terengganu dan selangor tp merosot di Kedah dan Kelantan.Mekanisme baru perlu diteliti.Kehendak penduduk di kedah dan kelantan lain2.Perlu diutamakan juga.Di Melaka,pertama kali PAS berjaya meletakkan wakil nya yg pertama di dalam DUN.

DAP dan PKR cemerlang hampir di semua negeri.

Ini ringkasan keputusan PRU13 (Parlimen/DUN)

Perlis:BN 3,PR 0/BN 13,PR 2
Kedah:BN 10,PR 5/BN 21,PR 15
Penang:BN 3,PR 10/BN 10,PR 30
Perak:BN 12,PR 12/BN 31,PR 28
Kelantan:BN 5,PR 9/BN 12,PR 33
Terengganu:BN 4,PR 4/BN 17,PR 15
Pahang:BN 10,PR 4/BN 23,PR 13
Selangor:BN 5,PR 17/BN 12 ,PR 44
Wilayah Persekutuan:BN 4,PR 9/Tiada DUN
Negeri 9:BN 5,PR 3/BN 21,PR 14
Melaka:BN 4,PR 2/BN 21,PR 7
Johor:BN 21,PR 5/BN 35,PR 18
Sabah:BN 22,PR 3/BN 42,PR 12
Sarawak:BN 25,PR 6/Tiada DUN

Parlimen:BN 133,PR 89 (PR tambah 7 kerusi dr PRU12)
DUN:BN 275,PR 230 (PR tambah 71 kerusi dr PRU12)

Kejutan terkejut memang da bomb (kalah kesemuanya pd lawan masing2)

- Datuk Seri Mohd Ali Rustam (Ketua Menteri Melaka - Parlimen Bukit Katil)
- Datuk Abdul Ghani Othman (Menteri Besar Johor - BN - Parlimen Gelang Patah)
- Datuk Seri Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin (Menteri - BN - Parlimen Lembah Pantai)
- Datuk Seri Kong Cho Ha (Menteri - BN - Parlimen Lumut)
- Datuk Seri Chor Chee Heung (Menteri - BN - Parlimen Alor Setar)
- Datuk Saifuddin Abdullah (Timbalan Menteri - BN - Parlimen Temerloh)
- Dr Mohd Puad Zarkashi (Timbalan Menteri - BN - Parlimen Batu Pahat)
- Datuk Seri Mohd Zin Mohamed (Setiausaha BN Selangor - Parlimen Sepang)
- Mohamad Sabu (Timbalan Presiden Pas - Parlimen Pendang)
- Datuk Dr Haron Din (Timbalan Mursyidul Am Pas - Parlimen Arau)
- Datuk Saifuddin Nasution Ismail (Setiausaha Agung PKR - Parlimen Kulim-Bandar Baharu)
- Salahuddin Ayub (Naib Presiden Pas - Parlimen Pulai)
- Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man (Ketua Penerangan Pas - Dun Jengka)
- Datuk Husam Musa (Naib Presiden Pas - Parlimen Putrajaya)
- Dr Badrulamin Bahron (Pemimpin pusat PKR - Parlimen Silam)
- Mustaffa Kamil (Pemimpin pusat PKR - Parlimen Pasir Salak)
- Datuk Ibrahim Ali (Presiden Perkasa - Bebas - Parlimen Pasir Mas)

Keputusan yg memuaskan hati penuh girang lalalalala (ops,i mean PADAN MUKA!)
- Datuk Ibrahim Ali (Presiden PERKASA - Bebas - Parlimen Pasir Mas)
- Zulkifli Nordin 101% (Timbalan Presiden PERKASA - BN - Parlimen Shah Alam)
- Hamidah Osman samseng (Ketua Penerangan Wanita UMNO - BN - DUN Sungai Rapat)

Tsunami Cina Kata Najib.Ini otak kepala lutut.Senang sangat untuk dihujah.Tak perlu aku kata banyak.Cukup sekadar bagi bukti ini.Sila nilai guna mata hati dan adil.Kalau nak nilai guna kepala lutut,mmg akan bias mcm Jibby.



Bukan Tsunami Cina,ini Tsunami Malaysia.


Mengutip status seorang artis tentang isu hangat ini.Ada benarnya!
Mari menuju ke rumah Pak Ya
Tapi berjalan bukannya dekat
Bukan bukan tsunami cina
Tapi ini tsunami rakyat

Tulis status facebook kutip 40 like
Kalut masuk blog dek kembang jiwa
Rakyat tak suka memang rasa kelat
Tapi kejadah isu rasis kau kemuka?

Dengan kawan sopannya kental
dalam bilik gwiyomi nya kemain
Dapat mandat lagi sepenggal
Perangai tak ubah PRU14 orang lain.

Penutup
Cukuplah sekadar itu.Ini ulasan aku yg ntah pape dan merepek ikut logik akal aku.Bukan utk diperdebat,tp utk berbincang.Aku sedih kekalahan PR tapi aku sentiasa tahu perjuangan itu tak pernah terhenti dgn kekalahan.Kejayaan suatu hari nanti insyAllah.

Aku sebenarnya nak tulis lagi saperenggan nak ulas sedikit pasal penglibatan ISMA/BERJASA.Cukup aku kata yang aku tak setuju penglibatan politik ISMA.Dan sentimen anti PR (walaupun bukan anti PAS) sedikit sebanyak merencat matlamat PR yg disertai juga PAS.Nampak penentangan dalam diam di situ?Aku bagi link lah n korang jemput baca :) Baca sini yaw!

Kamil
1)Dah baca tak yah gedik2 share FB bagai.Aku tak bagi,haipppp!sy low profile orangnya,meowww
2)Ada perbezaan pandangan,aku minta maaf dan dipersilakan utk berbincang.Boleh jadi aku yg salah
3)Berkenaan dgn ISMA,munkin bercanggah dgn sahabat baik yg aku hormati sampai mati.Kalau kau baca,ini hanya pandangan aku yg lemah.Uhibbuka fillah bro! =)
4)Oh lupa,babak2 awal entry ni,ak update sehari selepas PRU13.huhu
4)Aku sumpah dah masuk zone bahaya nak Professional exam dah.Saja poyoh nk jugak enjoy bagai.Lepas ni aku akan sgt busy dgn buku.Entry ni pun dah simpan 2 minggu
5)Tadi baru habis program di Rumah Kasih Harmoni.Jumpa anak anak yatim sungguh menginsafkan.Terima kasih adik adik :')

Ini Amir.Dia suka saya dukung dan saya suka dukung dy weeee!



otak aku berfikir secara kritikal..

Saturday, 4 May 2013

Analisis PRU13 Part I:Sebelum 5 Mei 2013

Assalamualaikum.

Eleok benarlah kali ini aku terus ke topik.Setipikalnya blog ak,ak akan bermukadimah panjang 3-4 perenggan dahulu dgn teknik sentap dan meroyan kosong.Kali ini kita ubah.Aku nak straight to the point memandangkan aku mula menaip tepat jam 1.26 pagi 4 Mei 2013.Ini Kalilah!

Sbenarnya,aku telah sengaja menyibukkan diri dlm arus eksaited awam PRU13 ini semenjak tahun lepas.Bila mana Najib umumkan PRU13 (lambat gila -.-') masa2 aku semakin hampir Pro exam,ak yakin aku abaikan saja perkembangan politik memberi laluan kepada study.Namun mustahil,aku tak pernah mampu utk beraksi seajaib begitu.Tanyalah budak rumah aku apa aku buat masa dyorg tgh study.Cepat2 ambik port paling laju wifi UiTM (tempat rashid) utk livestreaming ceramah ceramah politik.Kalau tidak pun,aku akan mengkaji kerusi kerusi panas Parlimen mahupun Dun setiap negeri.Dari trend tahunan,taburan penduduk sehinggalah bakal2 calon bertanding.Keji sungguh sikap tersebut.

Sebelum bermula biar aku tegaskan sesuatu.Oleh kerana aku Pro Pakatan Rakyat,barangkali ada bias di sesetengah perkara.Tp awas,aku bukan taksub dan taqlid buta semacam macai2 yg bersepah di alam maya facebook.

PRU12 pd 2008

  • Barisal Nasional : 140 kerusi dgn 4,082411 undi (50.27%)
  • Pakatan Rakyat : 82 kerusi dgn 3,796464 undi (46.75%)
Ulasan:
Perbezaan undi yg sangat sedikit iaitu kurang dari 5%.Tetapi bila dilihat dr sudut kerusi perbezaan sungguh ketara iaitu lebih dr 30%.Pelbagai faktor terutamanya jurang pengundi yg tidak sama dan juga hasil pemetaan semula pilihanraya setelah BN mendapat majoriti 2/3 pd PRU11 2004.(Tiada pemetaan semula PRU13 setelah BN gagal majoriti 2/3 PRU12).Sabah dan Sarawak yg menjadi defisist tetap BN sukar ditembus.

Harus diingat satu perkara lagi,PRU12 tidak wujud lagi Pakatan Rakyat.PR wujud selepas keputusan diumumkan.Bermakna kempen dan strategi pembangkang ketika itu tidak sepadu dan trsusun seperti PRU13.Pola kenaikan undi pembankang dr PRU11 berpunca dr anti establishment yg kuat bermain di kawasan bandar terutamnya Pulau Pinang.

Tsunami politik berlaku.5 negeri jatuh ke tangan PR (yes alhamdulillah) dan muncul adiwira2 giant killer seperti Nurul Izzah,Dr Jeyakumar dan sebaginya.

PRU13:Dimensi Baru politik Malaysia

Politik Baru begitu hebat dicanang dimedia akhir akhir ini.Ia pada awalnya banyak dipelopori wakil dr Pakatan Rakyat seperti Rafizi Ramli,Zairil Khir Johari dan pemimpin yg lain.Bila mana ianya semakin mendapat tempat pengundi,ia dipopularkan oleh BN dlm akhbar2 dan media elektronik.Politik baru adalah politik yg berasaskan fakta bukan menakutkan dgn sentimen perkauman dan keagamaan yg begitu kuat dimainkan PRU yg sebelumnya.Meskipun ianya masih dapat dilihat dlm PRU13 ini,politik lama ini lebih terkehadapan negatif dilihat kawasan luar bandar dan golongan warga emas yg kurang terdedah kepada maklumat yg sahih.

Bercakap tentang keadilan PRU,aku sumpah malas nk bincang.Gila banyak dan aku pun dah mengatuk tahap dewa.Cukuplah anda teliti apa sahaja yg diperjuangkan BERSIH (aku bekas peserta 2kali.HAHA) dalam beberapa siri sejak 2007 lagi.
  • Dakwat  kekal tak kekal.Walaupun TV3 cakap PR dah kantoi nak sabotaj,kita ada internet buktikan sebaliknya.Malah ada pegawai TUDM yg buat laporan Polis
  • Kemasukan mendadak warga asing.Negara kita bukan milik banglasia.
Pakatan Rakayat bersaing sengit.
Jika melihat pd kajian University of Malaya Centre of Democration n Election (UMCEDEL) terdapat perubahan pola peneriamaan rakyat Malaysia terhadap PR.Berikut adalah kronolgi secara ringkasnya
  1. laporan pd 19 Januari 2012 : 43% memihak BN,18% memihak PR dan 39% tak pasti
  2. Laporan Mac 2012 : 61% memilih Najib sebagai PM
  3. Laporan pd 23 Januari 2013 : 43% Najib,42% Anwar sebagai PM
  4. laporan pd 25 April 2013 : 43% Anwar,39% Najib sebagai PM
  5. Laporan pd 3 Mei 2013 : 42% kerusi dimemangi PR,41% kerusi dimenangi BN,17% terlalu sengit
Melihat terhadap peningkatan sokongan sedikit meyakinkan peluang ke Putrajaya.Ayuh kita halusi peluang PR mengikut negeri.Untuk membentuk kerajaan,PR perlu sekurang kurangnya merampas 30 kerusi lebih dr PRU12 untuk mencapai jumpa semuanya 112 kerusi parlimen.Kali ini kempen lebih tersusun berbeza dahulu yg sendiri2 menghikut parti.Tengok shj ceramah DAP yg disertai PAS di gelang patah.Ceramah PKR yg disertai DAP di gopeng.Dengan gerak kerja yg agresif matlamat ini sebegitu hampir.

PERLIS
Pada 2004,perlis tak mendatangkan keputusan yg membanggakan kpd komponen pembangkang.Kesemua 3kerusi parlimen disapu bersih BN.Di peringkat DUN pula,PAS hny mendapat satu kerusi shj iaitu di Sanglang.Peluang paling hampir dtg di parlimen arau apabila Dato' Haron Din tewas dgn majoriti tipis di tangan calon BN yg kurang terkenal.Melihat dr perspektif PRU13,peluang PR sebenarnya di perlis masih tidak sebesar di negeri utara lain.Lawan Dato' Haron Din kali ni underweight BN perlis iaitu Dato' Shahidan Kassim.Malau DUN sanglang di bawah parlimen arau pula ditandingi Ust Fathul Bari yg mungkin akan menggugat PR perlis.Bagi aku,Hanya P.03 Arau shj plg menunujukkan peluang.Padang Besar dan Kangar agak sukar ditembusi.

KEDAH
Kedah antara 5 negeri yg diatawan PR selepas PRU12.Namun melihat prestasi,Kedah dilihat paling terkebelakang dlm negeri2 PR.Masalah dalaman sedikit sebanyak diambil peluang kerajaan BN utk menghentam Kedah di arus perdana.Pada PRU12,PR berjaya mendapat 11 dari 15 kerusi parlimen dan 21 dr 36 kerusi DUN.Mengikut pecahan komponen,PR majoriti dimenangi PAS.Berbalik pd PRU13,PR Kedah di tahap sukar.Kehadiran mukriz mahathir (x-MP Jerlun) di peringkat DUN yg disebut sebut bakal MB dr BN sedikit sebanyak menggugat.Warga muda lebih cenderung di bawah kepimpinan golongan profesional seperti beliau.Malah kerusi DUN Ust Azizan bekas MB banyak diserang pihak lawan.Malah dgn kempen berterusan dr Mahathir sendiri begitu mengerikan.Namun,peluang terbesar dilihat dr parlimen Alor Setar yg mana PKR tewas dgn majoriti tipis kpd BN.Kalau bukan kerana ISMA/Berjasa yg sibuk bertanding juga,parlimen Alor Setar sgt besar peluangnya.Lain lain kawasan dilihat masih lagi di mood PRU12.Bagi aku keseluruhannya parlimen dan DUN di kedah tak banyak berubah.Parlimen Langkawi dan kubang Pasu masih di tangan BN.Parlimen Jerlun dan Dun di bawahnya bakal ada pertembungan sengit.

PERAK
Inilah negeri yg paling excited utk diulas.Haha.Negeri aku yg banyak kisah tragis nya.Pada PRU12,PR berjaya membentuk kerajaan negeri.Namun Hasil rampasan kuasa rentetan ADUN PR ada yg menjadi bebas pro-BN,BN mengambil alih tampuk pemerintahan.Ketika itu mood rakyat ditahap tertinggi yg mahukan keadilan.Buktinya PRK bukit gantang di mana Nizar berjaya dgn majoriti lebih besar dr penyandangnya allahyarham Roslan Shaharum.Lama kelamaan mood ini menurun dan isu rampasan kuasa kurang perhatian di Perak.Kerisauan ini ternyata meleset menjelang PRU13 apabila Perak menunjukkan mood UBAH yg sgt tinggi terutama di kawasana bandar.Melihat prospek peluang PRU13,PR perak dilihat mampu menambah lagi 5 kerusi parlimen menjadikan jumlah parlimen PR adalah 16 dr 24 kerusi.5 kerusi tersebut adalah Lumut,Tg Malim, Larut,Kampar dan Kuala Kangsar yg mana semuanya menunjukkan tewas tipis kpd BN pd PRU12.Malah di kuala kangsar,tindakan naib ketua wanita UMNO Datuk Kamilia yg bertanding Bebas memberikan peluang kpd calon PAS,Drs Khalil Idham.Lain lain kawasan yg tetap ada peluang PR merampas kerusi adalah Padang Rengas,Pasir Salak,Bagan Datoh dan Tambun.Kerusi2 ni tak lain tak bukan mendatangkan peluang disebabkan calon BN yg bermasalah bertanding.Tetapi PR menghadapi cabaran besar utk pertahankan Sg Siput.Wakil MIC yg juga bekas MP Camerron Devamany mampun memberi saingan kpd Dr Jeyakumar.

PENANG
Seperti diketahui umum,Penang adalah defisit tetap PR.Bermula dgn sokongan kaum Cina yg cepat merebak pd PRU12,PR berjaya menumpaskan GERAKAN dgn majoriti mudah.Pada kali ini PR dijangka kekal unggul di kesemua Parlimen kecuali Bayan lepas.Di Bayan Lepas terdapat pecahan gerak kerja PKR selepas penyandang Yusmadi Yusof tidak tercalon.Yusmadi buat kejutan menang di parlimen walaupun DUN dibawahnya semua dimenangi BN.Kali tanpa Yusmadi,PR dijangka sukar kekalkan kerusi Bayan Lepas.Namun kejutan mungkin berlaku di Tasek Gelugor.PAS berpeluang merampas kerusi setelah ada pecahan undi BN (ada bertanding bebas).

SELANGOR
Selangor juga ada defisit tetap PR.Dengan prestasi yg membanggakan,PR tiada masalah unggul lagi pd kali ini walaupun diserang bertubi BN melalui program Sayangi Selangor Yakini BN.Malah kali ini,ak berpendapat PR mampu merampas beberpa kerusi seperti Pandan yg ditandingi calon harapan PKR,Rafizi Ramli.Rafizi mungkin bermasalah jika BN meletakkan penyandang Pandan,Ong Tee Keat.Ong adalah MP BN yg bersih dan sukar ditewaskan.Najib yg menyingkirkan Ong bakal mendapat habuaannya:Hilang kerusi Pandan.Selain itu,PR juga berpeluang merampas kerusi Sabak Bernam.Melihat keputusan PRU12 yg tewas tipis dan ditambah pula calon PKR kali ini yg mantap (Prof Aziz Bari),PR dijangka merampas kerusi ini.Lain kerusi yg berpotensi dirampas adalah Sepang walaupun calon BN adalah orang kuat UMNO selangor,Ir Mohd Zin.Namun atas sabotaj dalaman (ada yg bertanding bebas),PAS dilihat berpeluang kali ini walau tidak sebesar di Pandan n Sabak Bernam.Lain kerusi Sg besar n Tanjong Karang dilihat sukar ditembusi PR.

WILAYAH PERSEKUTUAN
Wilayah menampilkan kerusi2 tumpuan.DAP dilihat tiada masalah mengekalkan kerusi tradisinya di Cheras,Kepong,segambut,Bukit Bintang dan Seputeh.Saingan dilihat di Lembah Pantai dimana lahirkan calon giant killer PRU12 Nurul Izzah yg menewaskan Kak Jat.Kali ini lawannya adalah bekas menteri wilayah sendiri,Raja Nong Chik yg semestinya menggunakan segala kelebihan yg ada.Di Titiwangsa,PAS dijangka mengekalkan kerusinya walaupun tanpa penyandang,Allahyarhamah Dr Lo' Lo'.Begitu bg calon PKR yg lain di kerusi Bandar Tun Razak dan Batu.Kerusi tumpuan segala tumpuan sebenarnya terletak di Parlimen Putrajaya.Dato Husam Musa yg pd awalnya dilihat bakal bungkus di sana mempunyai peluang cerah hasil kempen agresif nya.Namun,lawannya bukan mudah,Ku Nan disukai masyarakat setempat dan sentimen civil servant yg patut sokong BN kuat dimainkan di putrajaya.Satu lg kerusi Setiawangsa,peluang dilihat 50-50 (BN penyandang) setelah di pihak BN ad tentangan dr MCA setelah kerusi itu diserah kepada UMNO.

N9 n MELAKA.
Kedua dua negeri ini ada peluang yg cerah di kawasan bandar.Namun di luar bandar yg dimonopoli kaum Melayu,gelombang Ubah sukar menusuk.Melaka,DAP dijangka kekal di Kota Melaka dan PKR berpeluang  merampas Bukit Katil.Namun lawannya Ali Rustam sedikit sebanyak melonggarkan kempen ketua AMK kebangsaan,Shamsul Iskandar.Di N9 perubahan jelas di kawasan bandar,tp di luar bandar tidak banyak kesannya walaupun ceramah DAP mampu menarik puluhan ribu.Selain kekal di Seremban,Rasah dan Teluk Kemang,peluang PR  merampas terbaik datangnya dr Parlimen Rembau.Dengan majoriti 5ribu++ ianya tidaklah semudah yg disangka.Ditambah pula lawannya Khary Jamaluddin.Di kerusi lain dilihat kekal milik BN (PRU12,majoriti kesemuanya melebihi 10ribu)

JOHOR
Johor adalah negeri yg paling hangat kali ini.Cubaan PR menurunkan calon heavyweight dalam usaha utk mambawa tsunami politik di Johor bakal mendatangkan hasil terutamanya di Gelang Patah(Lim kit Siang x-MP ipoh timur),Segamat(Chua Jui Meng x-Menteri kesihtan),Kluang(Chin tong x-MP Bukit Bendera),Kulai(Teo Ni Ching x-MP Serdang) selain mengekalkan Parlimen Bakri bawah DAP.Lain lain kerusi yg berpotensi buat kejutan adalah Labis,Muar,Pasir Gudang,Johor Bharu,Batu Pahat,Lenggeng dan Tanjong Piai.Kerusi majoriti melayu dijangka kekal di tangan BN.

PANTAI TIMUR
Aku tak sempat nak kaji sebenarnya.Tp di Kelantan,kerusi Parlimen tiada perubahan dari PRU12.Cuma di Gua Musang mungkin ada kejutan setelah video Sultan Murka kpd Ku Li(calon BN) tersebar.Ibrahim Ali bakal bungkus.Fullstop.Terengganu langsung aku tak sentuh.Tapi harapnya ada kerusi tambahan terutamanya di Dungun dan Kemaman selain kekalkan Kuala Terengganu n Marang.Di Pahang,selain kekalkan Kuantan.Aku harap sgt Bentong jatuh ke tangan PR kerana jika ia terjadi,maka kita sama sama melihat sama ada Adnan Yaakob menunaikan janjinya utk potong telinga dan terjun ke sengai pahang.Please menang DAP!

SABAH SARWAK
Masa dah suntuk gila sebelum 5mei.Aku ringkaskan,Sabah Sarawak perlu menang at least 10 kerusi.Ianya tidak mustahil setelah kempen agresif dan Anwar Ibrahim sering turun padang kesana.Kerusi panas adalah Penampang,Beaufort,Sipitang,Sandakan,Kota Belud dan Kota MArudu di Sabah.Di Sarawak pula adalah Sarikei dan Miri berpotensi bertukar ke PR

Kesmipulan
PR boleh menang PUTRAJAYA,INI KALILAH.UBAH,SELAMATKAN MALAYSIA

Kepada ALLAH jua kita berserah.InsyaAllah :)



otak aku berfikir secara kritikal..

Sunday, 14 April 2013

Senarai menuggu.

Assalamualaikum

Sungguh tak keruan aku malam ini.Sudah berpuluh purnama aku kehilangan nafsu ber blogging syahdu sehebat dulu kala.Entah macam mana terdetik untuk buka balik.Perkara pertama ialah check komen,ohh ada 2 ketul.Nombor dua check statistic,ohh masih tak surut orang ramai berpusu pusu menjengah entry Medik UiTM .Aku semakin bosan dengan progresif sungguh tipikal ini.Maka tak keruan kedua aku sekarang adalah misterinya mengenal pasti aspek psychosocial disebalik tipikal.Ah,kejadah ayat tajuk elektif.

Cis,cakap pasal elektif pula.Aku sekarang tgh berhempas pulas dgn kerja elektif.Bajet budak master kena buat research bagai.Tapi tajuk aku tak la gempak nak rak rak rak mcm kumpulan Arif Lokman.Beliau pilih tajuk 'water birth'.Entah,aku lupa tajuk penuh dy.Aku punya mudah mudah saja,tajuk kanak kanak masuk tadika.

"Self esteem among orang asli community and its association with academic perfomance"

Yeay lepas ni aku jadi orang asli.yahoo.

Sebenarnya aku pemalas sekarang.Baru habis module endocrine-yg-sepatutnya-senang compare dgn module lain.Tapi 3 minggu ni macam2 pula yg berlaku.Nak fokus boleh blah.Berangan boleh.Dah la aku sekarang jadi penganalisis politik bebas,bertambah tambah kerja aku.So,weekend ni aku enggan tulis banyak banyak.Walaupun aku memang banyak cerita nak tulis,tp aku lebih bernafsu melayan anime malam ni.Nanti ak buat entry berjela jela sampai muntah hokeyyy?

Tajuk entry dalam barisan menunggu
1)Fakulti Perubatan UiTM siri II
2)Analisa Pilihanraya umum 13
3)My baby qbear
4)My baby nexus
5)Cerita jimba jimba buang masa
6)Cerita aku yg jambu
7)Dan sebagainya

Nantikan ya tuan tuan.Anda pasti terhibur.Phui phui..

Kamil
1)Entah bila la agaknya aku nak tulis lagi.Busy lah.
2)Nexus baru siap.Alhamdulillah
3)Ukhwah makin jitu.
4)Makan meatball Abang Burn esok.yahoo
5)Fattah baru buat twitter dan beliau spesis bising dan meroyan.wakaka


otak aku berfikir secara kritikal..

Tuesday, 12 March 2013

Habis exam,cerita cuti pula.

Assalamualaikum

Woohhh,lama juga tak buka blog.Kalau tak update mmg tipikal,tp bila lama tak buka ak merasa sedikit aneh dan keliru.Misterinya.Sepatutnya aku telah lama terkinja untuk update semenjak Mahdi request 2minggu lepas masa study week.Tapi busy nampaknya walaupun aku telah nekad utk tidak busy study semasa musim study seperti entry sebelum ni.Kalau dah namanya study week,study dan Kamil berpisah jangan.

Aku sebenarnya tengah cuti semester 2minggu.Entah aku pun tak pasti motif disebalik tempoh 2minggu menjadi pilihan Dean.Minggu lepas aku ada final exam yg sumpah teruja hola hola.Bukan boleh jawab mana pun,tp sebab inilah exam yg banyak konsep berkerjasama dan bersatu teguh bercerai roboh jelas kelihatan sesama housemate yg dichentai.Lagi lagi masa OSPE,hambek kau membidik tuju membelah lalu.Aku tak pernah kisah pasal result.Itu bukan urusan aku,urusan Allah.Yang pasti aku dah pulun sehabis baik.Tapi kalau dapat B itu cun.Ini kalilahhhh....! #RahimiNakJoin

Bukit main skytrexx la.ape barang rumah 4musim.hahaha
Sebelum cuti,ada exam.Sebelum exam mestilah ada study week.Wahaha,sungguh memenuhi konsep retrospective Dr Mariam.Study week aku kali ini mmg eksaited jong jong inai rajawali.Walau gagal mencapai sasaran untuk hanya bersenang lenang goyang kaki,ak masih berjaya skip sehari dan berjimba jimbo dgn bebudak MESTA ke 'biukit' [mana Radin?] Cerakah.Puii,cerakah bosan.Tapi tak bosan kalau main skytrexx.Terasa melayang layang si bangau memecah awan pawana senja.

Balik semula musim cuti[mana ammar si musim?].Cuti kali ni aku enggan lagi merancang segala plan yg yabeda bedu pom pom.Selagi JPA tak masuk,cuti aku secara rasminya di rumah sahaja.Maka,menonton movie movie marathon menjadi pilihan.Ada sebak ada aksi,ada tembak ada fantasi.Ya,mmg tak produktif.Setakat ni dah tengok Wreck it Ralp(4star),Brave(2star),A moment to remember(3star),Ghajini(4star)n The odd life of trimothy green(4.5star).Sume best heeyakkk!Daebakk[omg tetibe].Malam ni mari bermain kasih bersama 500 dates of summer.

**wahaha...sedap2 je aku bg rating.

Cerita pasal family.Best tau!
Cerita pasal friendship.Touching.
Cerita pasal love.Sedihh =(

Tadi aku ingatkan nak update blog GeBU.Yelah,blog tu dah lama kena tinggal.Event besar fakulti pun tak sempat nk update kat situ.Rugi betul.Itulah gerbang informasi dunia tanpa sempadan bg newbie dan freshie di luar sana untuk lebih mengenali fakulti Perubatan UiTM.Aku sebgai non-palam ni mmg terasa kepelikan apekah medic uitm itu seketika dahulu.Orang luar mahu tahu,tp tiada yg beritahu.Tenaga tak cukup barangkali.Biarlah,nak bergaji agaknya bru gerak.Ah sentapp.

**mana si Ammar rahman musim musim?.Katanya begitu energetik sekali utk godek GeBU.Sentap sikit mar...haha

Apa lagi nak cerita.Aku azalinya memang kehabisan idea selepas perenggan kelima.Kat rumah aktiviti sama sahaja.Bangun lambat,terus masak breakfast.Layan movie,masak lunch,online,dinner,layan youtube sampai kepagi.Lupakan jelah wawasan study pro exam.Memang allergy nak buka buku masa cuti.

Woohhhh.Ape kes perenggan ketujuh tetiba teringat point best.Next entry la aku cerita.Pasal elektif (cerita touching) dan cerita stay lepas exam sampai sabtu (cerita happy).Mengantuk.Bye.

Kamil
1)Fudhail sudah ada FB.Penat lelah aku pujuk dy sruh bukak akaun fb sejak sem 1 tahu.yess!
2)Layan movie guna TV besar best tahu?Terasa di wayang #nerd
3)Yg kempunan informasi tentang medic uitm,sila ke link Medic UiTM.Siri kedua bakal menyusul sebaik shj lappy aku dah baik.Jenuh tau tak nak type guna nexus.





otak aku berfikir secara kritikal..

Sunday, 24 February 2013

Bukan selamanya

Assalamualaikum



Andai.
Andai sering menguji. Kata hati itu datang nya kadang kala dr lubuk hati plg suci murni, namun sebaliknya tetap berlaku. Apakah ianya perlu apakah tidak? Apakah hasilnya mutu atau ledak. Tak siapa tahu, hanya risiko dan kata hati punca andai itu menggerutu. Benar kat orang,peranan trust sgt besar membonceng kembara perjalanan nan insan. 

Trust.
Perkataan yg aku masih tercari cari ertinya.Kompleks.Nampak direct,tapi bukn mudah untuk di detect.Apa mungkin hanya sekelumit cerita bersama itu mampu memupuk trust itu semat dalam hati? Apakah harganya hanya coretan coretan manis meniti saat saat bahagia suatu ketika? Lalu merungkailah segala hijab yg menjadi benteng trust yg tercari?  Benteng yang selama ini telah ku waspada sejak dari awal lagi. Tidak semudah itu,namun tidaklah mustahil begitu.


Hantuk.
Terhantuk berkali.Serik jauh sekali.Entah bagaimana lubuk duka itu mampu dilitup kemas menjangkau kehebatan peranan trust.Terima apa diberi sedang balasan gantinya tiada nilai erti.Cukup cukup sudah.Barangkali sudah tiba masanya.Tertutup ketat kali ini.Terhantuk pun ada limit rupanya.


Sesal.
Untuk apakah sesalan?.Sesal sekarang tiada guna.Yang sudah berlaku,biarkan berlaku.Puncuk pangkalnya sekarang,sejauh mana nya ibrah mampu dikutip.Titik,sekadar itu.

Ibrah
Inilah dia kemuncak segala sesuatu.Sejauh mana seorang insan mampu mengutip butir2 permata halus dalam samar berulas duri.Sepeka seorang hamba mampu sedar akan hikmah dibalik petaka.Indahnya sesuatu kita yg 'menentu'.Yang baik jadi ikutan,yang buruk jadi sempadan.




Wallahu'alam

Kamil
1)Hati lama mahu bicara.
2)Semoga keputusan ini dlm lingkungan redha Allah

otak aku berfikir secara kritikal..