Monday, 12 December 2016

Fakulti Perubatan UiTM part III : Clinical year

Assalamualaikum

Memandangkan aku semakin matang menjengah usia tengah 20an, jadi izinkan penggunaan kata kali ni agak straight forward, Maafkan aku yg dahulu suka menyentap kalian dgn berselang seli jenaka hambar. Rindu dowh nak sentap lagi. Haha

Ok baiklah, setelah bertahun menunggu part III, baru hari ni aku rajin nak menulis balik (after bloody 3 freaking years kahkahkah). Maklum lah post cenggini sifat azalinya panjang n perlukan maklumat tambahan. Aku semakin malas to be honest sejak first ever long case paediatric aku fail. Lulz xde kaitan. Lulz lagi sbb korg xpaham. See ? lawak hambar dy mai dahhh

Ok mari mula kan

Secara ringkas, kurikulum standard di semua fakulti perubatan ada 2 fasa, pra klinikal dan klinikal. Pra klinikal tu seperti yg aku terangkan dlm part I n part II. Selepas lulus Profesional exam pra klinikal di tahun dua, baru lah layak naik ke tahun tiga di mana fasa klinikal bermula. Jadi klinikal tu amendeee? Maaf aku takde definisi lengkap, but basically klinikal maksud nya korang sudah buat attachment/teaching di hospital bersama Dr di sana. Masa ni dah mula jumpa pesakit sebenar, masuk klinik pakar, masuk operation theatre etc. Orang kata patients are your best teacher. Haa gituuu ayat biasa specialist kat ward.

Posting
Dalam kurikulum tahun klinikal, pelajaran berdasarkan posting. Setiap tahun ada posting tertentu dan mungkin berulang utk posting2 penting (medical n surgery). Setiap posting adalah selama 6-8 minggu. Di hujung setiap posting ada exam masing2.

Third Year : belajar nya lebih kepada cara utk mendapat kn diagnosis, clerking history etc

  1. Obstreatric and gynaecology : ward bersalin dan kesihatan organ kesuburan wanita
  2. Paediatric : ward kanak2
  3. Surgery : Penyakit yg memerlukan intervensi pembedahan
  4. Internal medicine : Penyakit yg memerlukan rawatan ubat ubatan
  5. Public health (rural and urban health) : susah nak explain but basically deal dgn kesihatan komuniti like kawalan vektor/wabak, lawatan ke rumah2 pesakit, memahami sistem pejabat kesihatan daerah etc

Fourth Year :

  1. Emergency : zon kecemasan, posting ni best sbb bnyk hand on. Sepanjang aku kat posting ni, mcm2 kulit aku dah jahit, kulit kepala, kulit kaki, kulit dagu etc hahah. Dpt buat CPR, cuci luka etc
  2. Orthopaedic : ward tulang/otot etc. Segala jenis besi tercucuk kat kaki n tangan patient korg akan tgk
  3. Primary care medicine : ni posting kat klinik kesihatan. Selalu jumpa sakit yg simple2 n kenal pasti pesakit yg perlukan rujukan ke hospital. Dan juga follow up pesakit kronik tp stable.
  4. Public Health (population and preventive medicine) : posting ni jumpa komuniti, buat program karnival kesihatan dis esuatu kawasan.
  5. Short postings (opthalmology, otorhinolaryngology, forensic medicine) : haaa gogole la sendirik
  6. Surgery subspeciality (urology, neurology, paediatric. anaesthesiology) : sama je mcm tahun 3 tp exposure lebih kpd subspeciality tertentu
  7. Internal medicine subspeciality (endocrinology, dermatology, respiratory, cardiology, neurology)

Final Year : belajarnya lebih kpd investigation and management of specific disease. Lebih detail laa
  1. O&G
  2. Paediatric
  3. Surgery
  4. Internal medicine
  5. Psychiatry
Kurikulum di tahun klinikal berlainan. Kalau pra klinikal, korg mainly ad lecture n praktikal lab shj. Tp start tahun 3, korg basically attach di hospital. Dlm satu batch tu, korg akan dibahagi kpd 5-6 group posting. Dan setiap posting ad group kecik utk bedside teaching. Mainly teaching melalui bedside teaching 2-3kali seminggu. Selain tu ad juga seminar, case presentation etc

1) Bedside teaching - teaching sebelah katil patient. Basically 1-2 students dlm group kena clerk any patients dlm ward, then present kat Dr n ahli group lain. Basically discussion slps tu based on that particular case n patient. Lepas belajar buat relevant examination kat patient tu. 
2) Seminar - setiap group akan diberi satu topic utk present n dibincang dlm kelas. Topic mungkin sama mcm masa pra klinikal, tp this time lebih aplikasi klinikal a.k.a clinical practice. Selalunye kelas di bilik seminar di ward2. 
3) Case presentation - mcm bedside teaching juga cuma present guna slide PowerPoint dlm bilik seminar. N this time discussion selalunye lebih details
4) assignment - siap kan 1-2 kan case write up dlm setiap posting. Pilih mana2 case kat ward, tulis blk semua clinical notes with discussion. Discussion tu evidence based ye, so rajin2 la bukak journal n cuba kaitkan research sblum ni dgn your own case.
5) Logbook - dlm setiap posting, student kena penuhkan logbook. Basically dlm tu summary apa yg korg buat during the whole 2months posting. For example masa surgery, korg kena masuk OT at least 3 kali, buat venipuncture 10 kali, cuci like 3 kali etc 

Untuk exam pulak, akan diadakan setiap minggu akhir  di setiap posting. 'End of posting' exam selalu akan ad short case or long case saje. Selepas tamat 2-3 posting, akan ad pula 'end of semester's exam. Kali ni akan ada exam bertulis, OSCE etc. Oh yes, minggu exam student xleh gi ward dah. So mmg xtau korg dpt case ap for long n short case. Pengalaman ak, minggu exam la mcm2 case pelik penuh kat ward yg korg xpenah jumpa sblum tu hahaha. Pasrah je la masa tu

1) Long case - student akan dipanggil sorang2, dibawa ke sorang patient (any patient available kat ward), then diberi sejam utk clerk full medical history n buat relevant examination. Lps tu korg gi jumpa Dr, and present la kat dy. Jgn tipu ye sbb Dr dh dpt copy full history patient tu. Then soalan based on that particular case.
2) Short case - Dr bawak korg terus ke mana2 patient kat ward n dy bg short history then korg decide la nk buat physical examination ape. Contoh : 

"This patient 30 years old malay male came to hospital yesterday due to chest pain. Please proceed with relevant examination" -> so dlm case ni korg tau patient ni most likely problem dy kat jantung or paru2. So terus la proceed dgn cardio n respy examination 

Korang kena come out with provisional diagnosis lps habis examine patient n discussion based on that. 

3) OSCE - yg ni sama je mcm masa pra clinical. Cuma case lbh 'klinikal'.
4) Written exam - ad a few paper MCQ, PBQ,SAQ etc. Malas la pulak nk explain satu2. Nanti korg dh masuk korg tau laaa

Untuk survive n naik tahun, korg hny boleh fail maximum 1posting shj per year. Tp tu pun kena reseat exam2 di atas. Kitorg panggil 'remedial exam'. Kalau fail 2posting, automatic repeat year. Repeat year lebih dr 2kali, ad potensi utk dibuang university. 

For UiTM student, our teaching hospital mainly kat Sg Buloh, Selayang n Teluk Intan. Year 3 mmg kat Sg Buloh selalunya. Haaaa kat situ berebut la korang dgn student uni lain hahaha. Situ ad budak MAHSA, MSU n Taylors ye. Korang buat2 la nice sket kalau jumpa dyorg. " Eh, student MSU eh, jom buat PE sama2 nak?" *nampak sgt nipunye* . For year 4, korg akan berpindah randah ke merata2, ikut posting mana korg dpt : Sg Buloh, Selayang, Teluk intan, Putrajaya, KL, KK taman ehsan, KK Sg buloh etc. Bertebaranlah kalian ke merata mencari ilmu huhuhu. Ok for final year pulak, bnyk based kat Selayang, kecuali kdg2 lecturer nk buat kat Sg Buloh or CTC UiTM. Kat selayang ni korg conquer ye, kdg2 je ad budak UPNM. bersepah2 budk uitm kat hospital selayang tu. Pagi tu follow ward round, pastu join klinik, pastu gi clerk case pastu practice PE sbb Pro lg berapa bulan je. Blk dh nk ptg tido jap pastu gi gym, malam study haaa gitu kalau nak jadi student medik sukses. 

Haaa habis pun. Gigih ak tulis masa tgh kursus pra HO. Nasib kursus boring, ad masa ak nk tulis. Ak nk masuk keje lg 4 hari wei. Mixed feeling n hopefully im doing well for housemanship. Mohon doa kalian :)


otak aku berfikir secara kritikal..

1 comment:

Siti Aishah Abdullah Saidi said...

Hye doctor...huhu,sedih tgk geng gebu doc...belake2 2,3,4,5 years agoooooooo....hahaahahaha gd luck 16/12!