Sunday, 4 December 2011

hidup melayu ! Antara teori dan realiti .

assalamualaikum...


aiseh men,cpat masa berlalu skrg...diam xdiam dah dekat seminggu ak msh menyimpan isi2 ceramah minggu lepas.cis!mals betul rasanya nk ulas...siyes,ak dah hilg mood...(=,=)'!Tp bru tdi de sorg mamat,Fiq(bukn nama sebnr) m'ingatkan ak kembali...ok2...nti free2 ak update la...

Ok,seprti yg korg taw,aku ada janji kalau ceramah yg ak dtg las week de xpuas hati,akn ada entry khas kan?rujuk kat sini .Otak mls aku sntiasa sedaya upaya dgn gigihnya untuk melupakan perkara tersebut.Ya,dgn masa yg suntuk,PT yg mkn hampir n ditambah pulak keadaan ak yg agak ketinggalan dlm kelas SGS (sumpah ak blurr msuk kelas ni...lagi2 microbe hari tu...=,=') agak membantutkan ak untuk tergedik2 bajet bnyk masa penuh lapang m'update blog ni...Hatta semasa ak tulis ni pon,klo ikut jadual study ak (bajet je la..xyah kagum dulu),ak sepatutnya tgh menelaah tajuk spirochetes yg berbelit2 tue.Tp awas,ak jenis yg berpegang jnji orangnya...xde kamil kalau hny kata2 yg dusta....(pppfffff!!!...=,=")


*mukadimah pon ak xmasuk lg..agak pnjg nih!(ambik ko taufiq,nk pnjg sgt kan...haha!)

ohh,sebelum ak lupa,dlm link kat ats tu jugak ak de ckp psl signature kan?sori lah klo korg selama ni mencari2 signature tersebut...(macm la ade org cari...alahai~)mmg xkan jumpa la sebb ak dah delete mendalah tu ats sebb2 tertntu...dah la buruk,pastu spoiler plak...mmg tak la nk masuk blog ak kan...

it suppose to be like this

tp cacat like this

*yg ni pon belum mukadimah lg la...

wokey,nk masuk dah ni...jeng3x...korg klo de rasa nk pgi toilet ke,lapor ke,setelkan dulu mne patut.Nti terganggu emosi dek melayan blog ni,ak xnak bertnggungjwab.(erk?!!...=..=!).sblom korg proceed,ni ada amaran ikhlas penuh manja dr ak nih,korg tgk tajuk sat..agak2 klo sensitif bab2 nie...xyah la baca sampai hbs.Stop sampai sini.Aku merayu ni oii!Jgn sebb pendpt ak ni,nk tacing2 ngan ak lak..sori,ak mmg xmemujuk sifatnya...bg mengelakkn kehampaan melampau,ak suggest korg yg dah merasa symptom2 xseng duduk baca title sila msuk link2 nie...CN atau pon DJ !best kot untk menghilgkan tension...!

*so,spe2 dah melepasi thp ni ak harap dia seorg yg open-minded n dpt terima pendpat org lain..=D

Ketuanan Melayu,perjuangan atau permusuhan ?

Wokeyh pembaca2 yg open-minded sekalian,

Sbgai intro ak terg la sikit pebende ceramah tu.Ekceli ceramah tu mmg dlm silibus HBU 111 @ Kesatria Negara (first year UiTM wajib amik ok?!awas spe yg ckp ak semngt kawad...=,=").Dalam total 28 jam kredit,4 jam ceramah ni mmg bnyk membntu bg spe yg msh tercungap2 mncari credit hour bg mengelakkn kne repeat nex sem.Even ak xpenah pontg,sengaja ak dtg jugk ceramah nie.Al-maklum lah,membe2 ak (medik semua) sgt skema dan gentar untuk pontg walaupon dyorg mmg dah knfm pass.Aku just ikut flow semasa...haha.(bijak bukan ak menyandarkan keskemaan diri kpd stu batch?!...=D ).Ceramah tu pulak ade 2 sesi yg berlaianan tarikh.Satu pasl patriotisme/ketuanan melayu n satu lg psl kerohanian.Ceramah kerohanian agak kurg 'panas' untuk diulas.So,ak hny fokus ceramah patriotisme yg disampaikan oleh En. Azmi(bukan nama sebenar) dr pusat ko-kurikulum.

*ceramah kerohanian tadi ak dok luar n xdengar pape pon.Ni yg 'best' kne tinggl n dtg sorg2 nie...=,='

Bagi mengelakkn entry ni nmpk serabut,ak ringkaskan mengikut point ape yg menganggu fikiran ak sepnjg ceramah berlangsung minggu lepas...Pengenalan subjek reading n critical thinking yg berkod BELL 462 barangkali mnjadi penyumbg utama bg ak untuk menilai sesuatu info secara kritikal n tidak secara melulu.

Secara kasar perlaksanaan majlis n tingkah laku penganjur .

1)En Azmi,the presenter.
seorang yg berwawasan dan mempunyai pandgan yg kritis dan sinis dalm sesuatu isu terutama isu kebangsaan (bukan kenegaraan ok?!beza tuh).Pandagan dia ak hormati walaupon lebih 70% ak sama sekali xsetuju.Mungkin pandgan beliau diresapi suasana pembelajaran dan sekililing ktika usia remaja beliau.(percaya la sgt teori ak ni...)
Seorang yg pandai membuat jenaka n suasana ceria dalm dewan.Cuma apa yg kurg disenangi,teori2 beliau kdg2 sgt xlogik untuk dikelentong kpd para mahasiswa.Aku expect dy akan bg 'lebih' dr hari tue.Impaknya bg ak kurg menyengat kalo ak di pihak dy.

2)Komander Kesatria
merupakan golongan2 teringgir yg menagih perhatian dr ktorg (terutama yg perempuan).Ya,mereka mmg berkuasa kpd setiap platun.Tapi kadg kala sikap terlebih-lebih berkuasa mnjadi punca symptom2 menyampah timbul di benak hati.Bukan semua,tapi majoriti.Nila setitik,rosak susu sebelanga bak kata pepatah.(solute to komander Faridah kali ni walaupon dy suke point rambut ak time inspection).Berbalik pd situasi minggu lepas,ak ringkaskan sprti berikut.
 -Hangin xtentu pasl seblom ktorg masuk dewan.Ak dtg awal ok?!tu pon kne jugak.Cis!Pastu ktorg yg tgh blurr ni kne marah2 pulak kat dlm sebb xtaw nk dok camne.Klo de briefing or sowateva dulu xkesah la.Ni terus melenting.Dari xcun terus lemau n xmenyelerakan.Klo bg arhan cara baik kan lbh sempurna hasilnya.Anda tenang,kami senang. =)
 -Seorang komander perempuan minta budak laki angkat kerusi letak luar.Itu hny statement.Isunya dia mintk dgn cara kepala lutut dia.Tanpa hujan ribut,terus menjerit mintak susn kerusi.Perlu ke nk mnjerit ?.Sila sedr yg anda sedg meminta pertolongan n mnjadi hak ktorg nk tolg atau tak.Cara dia meminta 'tolong' dgn menjerit menybabkn segelintir boo kat dy.Wakaka.that was the best part ever.Ego yg tinggi barangkali n xnak kalah,dy menjerit lagi kuat...hahahaha.lawak2...tp last2 dyorg tolg la jugak kan..sian kat dy...tu pon sebb de komander lain kat tepi yg mintk tolg ktorg dgn cara lbh sopan...itu yg sepatutnya.
 -Komander pembaca doa.Dia baca doa dgn salah.Ikut pemahaman ak skit2 dlm arab,ak fhm ape mksud doa slh yg dibacakan tue...meminta kpd Allah penghabisan hidup dgn keadaan yg buruk.Pastu disambut amin oleh ribuan student..ngeh3...xpe,yg pntg niat lain kan.Mgkin komander tu keliru kot...sbb tu lbh digalakkn baca dlm melayu.Baru paham n bolh nak hayati.Bnde ni xde maslah pape pon.Tp klo bolh teliti dlu bnde2 yg nmpk remeh cmnie...=)

3)Majlis pulak berjalan ok je.Cuma start nya terlalu lmbat.Dekat sejam kot tunggu.Maybe ni salah student jugak yg terhegeh2 jalan n lambat sampai.So,bukan total slh komander sebenarnya.Tp klo ak komander,teruska je la..nk tunggu xperlu la sampai dekat sejam.30 minit bolh consider lg.Kesian budak medik yg skema tdi dtg awal.Hahahaha....

Komander2 ni xde kaitn dgn cerita ak..sekdr gambar hiasan

Isu dan isi ceramah

Tajuk asal ceramah ialah Patriotisme.Mmg lega la bile dgr dy ckp camtu mula2...Tp biasalah tu,hny 'menutup' sentimen yg hendak dibawa..ah,ak dah masak dgn benda2 cmnie....Ak expect ble ckp pasl patriotisme isunya pusing2 pon pasl negara,semangat,perpaduan,tokoh2 negara,politik kenegaraan (bukn politik kepartian) n dll.Ak xde masalh dgn mendalah nie.Ak sokong lg ada la..Mmg nmpk kurg dlm jiwa muda mudi skrg.Tp sebaliknya platform ni digunakn habis-habisan menentang opposition n setimen perkauman yg dimainkan.Klo korg dah lama baca blog ak ni,mmg korag dah tau ak akan sumpah2 spe yg main isu racism..kita nk duk aman damai,bukn nk bangkitkan sentimen perkauman.xyah gebang la pasl 1malaysia n perpaduan klo camtu.Mengapa mesti patriotik bangsa melayu bukn patriotik bangsa malaysia??

'oi,ko bangsa ape eh?xbangga ke jd melayu?perjuangkan la sket hak bangsa kita nih...'.tny si A kpd ak

'oi,ak bangsa melayu lahh...bukn nk ckp ak xbangga,tp msh belum bangga...xpayah la kan ak bg statistik jenayah or sowateva.Jgn gebang pasl hak la klo bangsa sendri dok kutuk2 bangsa lain n bukn nak majukan bangsa sendri.Knp kita selalu sgt tengok kesalhn org lain sedgkan berganda2 kesalahn n kelemahan kat diri kita?',balas ak kpd A

*pebualan ni ilusi maya ak sahaja.harap maklum

Itulah realiti.Bangsa yg plg kuat tgk kesalahn org lain ialah bangsa ak.Kita selalu sgt berdepan isu yg melibatkan bangsa dgn provokasi n menggunakan 'azimat' perlembagaan sebgai pelindung kelemahan.Sgt susah nk tgk kita berdepan degn ilmu dan kecemerlanagan.En Azmi bnyk kali ckp pasl org cina kuasai ekonomi.So wat  with that?nk suh ak jawabkan ke?ya,org melayu mmg pemalas.Kita bising org cina kuasai ekonomi tp kite jugk xde usaha nk memajukan ekonimi bangsa sndri.xyah bg conth jauh,klo korg pgi kedai cina pastu compare ngan kedai melayu.100% servis dy xsama.

*aduh,baru stu point.pnjg giler kot..ak mals dah nie...=,='




patriotisme itu perlu

okey,ak ringkas kan je la pe en. Azmi ckp ary tu..
1)Peristiwa 16 mei.Aduyai,motif encik (sopan nie..) bawak cite ni kat ktorg?Langsung tiada rasional melainkan hny menimbulkan blk semngt racism.So,encik nk melayu cina gaduh blk la ni?Apsl org melayu ni suka sgt berdepan satu isu dgn samtin yg negatif?knapa xpromotkan perpaduaan dalm kalangan rakyat malaysia?siap bawak fakta2 aneh lg mcm ckp org cina tayang kemaluan ramai2 kat melayu.Ingat ak nk percaya?pastu ckp org melayu penuh adab sopan meninggalkan lokasi tnpa menentang...haha,ingt ak nk percaya ke?

2)Sanggup bagi kekayaan negara hasil titik peluh kaum cina supaya dyorg dpt blk negara asal n org melayu start blk ekonomi mcm dulu2.Pergh,ni mmg lucu..Analogi semangat kemelayuan plg *&$#@!!Katanya lg sanggup makan ubi kayu blk jnji tinggl melayu je kat malaysia ni...haha,sanggup ke bhai?ni zaman ipad,galaxy (nset baru ak) pastu nk suh ktorg mkn ubi kayu mcm dulu?hahaha..ak xphm apsl la racist sgt sampai buat statement2 bebal mcm ni?knpa sush nk tawarkan solusi yg positif n make sense kpd mslh perpaduan ni?Ayyoyoyo...Negatif + negatif =2 x negatif.Negatif + positif = neutral .

3)DAP n Gerakan xpernah gaduh?.Haha..ape la..klo x,penang skrg xjdi isu la beb.Jgn buat teori2 aneh la...pastu bg alsan sruh semua melayu bersatu.Apsl mesti melayu?Melayu tu dlm nye mcm2 ragam ada.Knpa x bersatu dlm islam.Teras islam pon antaranya konsep 'ummah'.Pekung sudh dibuka,tp still nmpk perpaduan dalm bangsa.cis!

4)Sekali lagi,lawak mengong di beri.Orang melayu bersama-sama kencing kat singapore sampai tenggelam.Yang hairan,ada jugak yg gelak...=,='!Ni lawak bodoh n mmg xmelambgkan tamadun.Kanak2 tadika bolh la buat lawak cmnie...org mcm ni nk pertahankan hak??korang boleh yeay?(lama xgune ayat no doe...)

5)PM bukan dari melayu mungkin terjadi.Hello,bnde ni sgt impossible okey?!.Ni sume symptom2 golongan yg berpaksi kpd bangsa dgn bwk fakta2 melalut.Hanya menampakkn kebengapan diri.Mmg perlembagaan xkata mesti melayu jd PM,tp tugas PM antra lain menasihati sultan termasuk hal2 agama.xkan la kapir nk nasihat sultan?Lagipon DAP dah ckp dyorg xnak jawatan ni.Rujuk hujah2 dyorg kat sini.Korg xyah risau.Bnde ni mustahil kot....

6)Nameewee.Yang ni mmg panas!Aku bukan back up mamat nie.Dia pon penah buat konterversi dlu psl lagu Negarakuku dlu...err,korg dah tgk blom video tu?ak suggest korg tgk sndri n menilai tnpa apa2 sentimen dlm pale otak.Sejujurnya pd pendpt ak,dlm lagu tu bnyk yg betul n dah knfm ada yg slh(tp yg pasti lagu ni best..haha).Salahnya dy perli kutuk org islam yg bertudung n azan pagi2 subuh pastu gune ayat kasar.Ingat,dy seorg kafir n xtaw pasl islam.Salah tetap salah,hukuman pon dah bagi n dy dah mintak maaf.Cuma bnde yg kita msh xbuat2 ialah penjelasan kpd org2 kafir tntg dasar2 islam.ops,lupe satu fact...org melayu islam sndri pon msh ramai yg xtaw...=,='!Dlm video ni pe yg bnyk ak nmpk luahan2 hati seorg rakyat malaysia terhdp dasr2 negara.Isunya logik n rasional.Conthnye psl tempat kaum cina di IPTA.Ramai yg cemerlang,tp kne msuk private.Last2 dyorg involve jugak dlm memajukan malaysia.So,no wonder la dyorg xpuas hati.Mmg org melayu ada hak.That why ak ckp tdi bnde ni sume perlukan penjelasan oleh kerajaan.Ada timbang taranya.Okey,nameewee pon dah nytakan kemaafan dy.So,kita org melayu knp selalu sgt bersikap terlalu menghukum?Tolong la (dah bpe kali ak ckp daa..) tawarkan penyelsaian kpd masalah...bukn bangkitkan lg masalah...adoii2..ni la penangan otak2 bebal si racism.Kata en Azmi,org melayu xkan lupa negarakuku, n mameewee ni nk minta maaf melalui filem Nasi Lemak 2.0.erk,ape kaitn plak ni??apsl ak org melayu tulen xcakp mcm tu pon??Filem ni mesej nye jelas n positif.Pupuk perpaduan dlm mayrakt.Ak xpahm apsl dyorg nk melenting tahap gaban lg?Yg sudh tu sudh la...bukak cerita baru beb.Ak nk tgk Ombak Rindu!(xde kaitan...=,=').Aku maafkan dy sebb dy dah nyatakan kesalhn n mohon maaf.Dat's all!Plis dy dah bwk mesej2 kebaikan skrg.Pastu ade lagi video2 lain dr nameewee yg dityg en.Azmi mcm video 'suck racism'/ct inshah.So what dgn video ni?bagus la anti racism..Lain la bg otak2 tegar racism...yg nmpak melayu je betul...islam pon kne ikut melayu...

*si nameewee ni kalo dy gune pendekatan yg lbh sopan n baik ak rse dy mmg ramai org respek daa...btw,bagi ak tayang video dy juz lbh kpd hiburan(sumpah lawak dy nyani doe...haha) n mungkin ktorg tafsir dy berbeza dgn maksud yg en. Azmi nk sampaikan.Itu ape yg ak rasa la... 



**video bermotif pendamaian mcm ni xkan ditayangkan...yg buruk jugk kita nmpk...=,="

6)Lain-lain.Pendekatan patriotisme,tp politik je bnyk ak nmpak.Sket2 Umno baik,bagus,suci.Pastu DAP la jahat.Pas pulak bengong ikut DAP.Eh Encik,ni bukn politik ke??hoho~(gelak manja).Aku xde maslh dgn mana2 parti,selagi prinsip dy betul ak akn ikut.Ak xkata selamanya BN tu salah n PR tu betul.Tp selagi msg2 dalam landasn tu yg akn ak ikut.Barangkali ni lah pemikiran politik golongan muda skrg.Bukan parti mahupn ahli politik yg dilihat.Tp lbh kpd dasar2 yg diperjuangkan.Msg2 berpotensi buat keslahn n msg2 ada ruang untuk perbetulkan kesilapn.Ingat,bukan isu2 picisan dan remeh seprti perkauman ini yg kami nilai,tp isu2 nasional n kebajikan kpd rakyat amnya.So,tindakan 'memperbodohkan' ktorg adalh sesuatu yg sia2....ak still xpahm motif sebenar dyorg wash ktorg mcm nie...pi masuk kampung ceramah kat makcik2 la baru 'lut' ceramah cenggini..hahaha...

ceh,ak da bosan menaip...dah la tu,.Ak bnyk lg bnde perlu diutamakan skrg.Walaupun ceramah ni nmpak klise,ak cuba jugak cari yg positif.Mmg terselit juga slot2 lain sprti penghargaan pd parents dan kawan2.Bajet nk tacing,tp agak mustahil buat siang2 depan ramai org...haha.Namun,kata2 en. Azmi tntg erti persahabatn tu tetap ak sematkan jd panduan.Dan mungkin juga penganjuran ceramah sebegini mnjadi 'turning over' bg budk2 yg baru nk taw politik mncri sesuatu yg lbh telus kerana org zamn skrg menilai xsama org dulu menilai yg mengambil secara membabi buta.Itu fakta yg harus semua tahu!

Marilah bersatu tnpa sentimen perkauman..for a better malaysia!

p/s:Pisang,kopi,tido,TNB ,ct insyah,bla3x...

otak aku berfikir secara kritikal..

3 comments:

arif_sahimin said...

oit! peristiwa 13 mei la, bukan 16 mei..nice entry..i like!! (walaupun aku x g ceramah tu) :p

kamilkamaruddin said...

owh..tengs for correct me.tp kat note ak ckp 16 mei..haha,ak slh dgr atau dy slh bg nie..=,='

arif_sahimin said...

ko salah dengar tu..